zondag, april 14, 2024
HomeKnokke-HeistSchepen Antoine Geerinckx: De vervuilde grond op de tweede golf moet Ghelamco...

Schepen Antoine Geerinckx: De vervuilde grond op de tweede golf moet Ghelamco opruimen

Afgelopen uren vond een belangrijke bijeenkomst plaats tussen vertegenwoordigers van de Vlaamse overheid en het gemeentebestuur van Knokke-Heist. Het gespreksonderwerp? De vervuilde gronden op de site van de geplande tweede golf.

Schepen Antoine Geerinckx

Schepen Antoine Geerinckx (Gemeentebelangen), verantwoordelijk voor Stadsonderhoud, Milieu, Klimaat & Innovatie, gaf ons zonet een verklaring over de uitkomsten van recente onderzoeken op de site.”Op de locatie liggen momenteel zo’n 300.000 kubieke meter grond opgestapeld, klaar voor de realisatie van het tweede golf project,” vertelde Geerinckx.

Handhavingsacties en Vervuiling vastgesteld

Uit de controles, uitgevoerd door de afdeling Handhaving van het departement Omgeving van de Vlaamse Overheid, blijkt dat er niet alleen zonder de vereiste vergunningen is gehandeld, maar ook dat een deel van de opgeslagen gronden PFAS-vervuiling bevat. “Er is een handhavingstraject gestart met de Ghelamco om deze problemen aan te pakken,” bevestigde Geerinckx. Binnen dit traject wordt er gewerkt aan een plan van aanpak, waaronder het verwijderen van de vervuilde grond.

Samenwerking en Actieplan

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist staat volledig achter het handhavingstraject van de Vlaamse Overheid en ondersteunt de initiatieven voor het opruimen van de vervuiling. “Alvorens de aanleg van de nieuwe golfbaan kan starten, zal de vervuilde grond dus eerst afgevoerd moeten worden,” benadrukt Geerinckx. Dit plan wordt ook ondersteund door het kabinet van de Vlaamse minister van Omgeving, Zuhal Demir.

Toekomstgerichte Oplossingen

Dit incident benadrukt de noodzaak voor strenge controle en duurzame praktijken bij grote projecten, vooral in ecologisch gevoelige gebieden zoals Knokke-Heist. Het gemeentebestuur en de Vlaamse overheid werken nauw samen om ervoor te zorgen dat de realisatie van de tweede golfbaan op een verantwoorde en milieuveilige manier gebeurt.

1 REACTIE

  1. Het gaat hier niet over een tweede golf, helaas. Gheyssens heeft al lang bewezen dat hij enkel uit is op maximaliseren van de bebouwde oppervlakte en dat de rest hem weinig kan schelen. Hotel, congrescentrum, huizen voor werknemers…. vergeet het maar. Het worden allemaal appartementen en huisjes voor tweedeverblijvers. Kijk maar naar het “hotel” in de Zoutelaan. Hij heeft het voorwendsel gebruikt om buitenproportionele vierkante meters te bouwen wetende dat hij vroeg of laat de “suites” als appartementen gaat verkopen. En het is Piet De Groote niet die hem dat gaat beletten…