Home Sluis Afvalproblematiek Sluis: Senioren Vrezen Lange Tocht naar Nieuwe Containers

Afvalproblematiek Sluis: Senioren Vrezen Lange Tocht naar Nieuwe Containers

0
232
(C) Genix
  •  

Een korte wandeling van slechts 150 meter kan een onoverkomelijke hindernis zijn voor de ouderen in Sluis. Dat blijkt uit de reacties van de bewoners van een appartementencomplex aan de Sint Annastraat. Zij staan op tegen het gemeenteplan om de huidige afvalcontainers te vervangen door ondergrondse exemplaren op een afstand die voor hen te ver lijkt.

Een Lastige Opgave

Voor veel senioren, waarvan meer dan de helft ouder is dan zeventig jaar, vormt het weghalen van de huidige containers een groot probleem. “Voor ons is 150 meter een marathon,” licht de 81-jarige Coen Dons toe, die zich inzet als spreekbuis van de bezorgde bewoners. Met de verplaatsing van de afvalinzameling naar een plek verderop, worden zij naar eigen zeggen gedwongen tot een “hindernisvolle en lange route.”

Veiligheidsrisico’s en Gebrek aan Overleg

De nieuwe locatie van de containers brengt de senioren niet alleen fysiek in gevaar door de afstand, maar ook door het drukke kruispunt zonder zebrapad op de Sint Annastraat. De afwezigheid van een stoep maakt de weg naar de containers bovendien ronduit gevaarlijk. “De gemeente heeft ons in de kou laten staan door geen overleg te plegen,” voegt Dons toe.

Zelfredzaamheid in het Geding

Het verzoek om hulp bij het wegbrengen van afval is een terugkerend probleem. “Het is vervelend om iedere keer familie of medebewoners te moeten vragen,” benadrukt Jac Boogaard, die door zijn rugklachten beperkt is in zijn bewegingsvrijheid.

De Gemeente aan Zet

Vanavond zullen de bewoners hun zorgen en bezwaren kenbaar maken tijdens een commissievergadering van de gemeente. De hoop is gevestigd op het behoud van de rolcontainers of het plaatsen van de ondergrondse containers dichter bij hun woning. “Ons enige verzoek is dat het veilig moet zijn om ons afval weg te brengen,” concludeert Dons.

De vraag is nu hoe de gemeente Sluis reageert op de zorgen van haar oudere inwoners. De discussie over de afvalinzameling toont de noodzaak van inclusief beleid dat rekening houdt met de behoeften van alle inwoners.

NO COMMENTS