zondag, april 14, 2024
HomeDammePleegzorg voor Volwassenen: Een Onbekend maar Waardevol Alternatief

Pleegzorg voor Volwassenen: Een Onbekend maar Waardevol Alternatief

Een Nieuwe Kijk op Pleegzorg

Bij het denken aan pleegzorg, komen beelden van baby’s, kinderen en jongeren vaak als eerste op. Toch biedt Pleegzorg West-Vlaanderen een bijzondere vorm van ondersteuning die verder reikt: pleegzorg voor volwassenen. Deze groep, ook bekend als ‘pleeggasten’, bestaat uit volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek die voor korte of langere tijd de warmte en structuur van een gezin zoeken.

Unieke Ondersteuning door Pleegzorg West-Vlaanderen

Het team volwassenen van Pleegzorg West-Vlaanderen speelt een cruciale rol in het bieden van deze zorg. Ze staan klaar om zowel de pleeggasten als hun pleeggezinnen en netwerken te ondersteunen. Met een vaste pleegzorgbegeleider aan hun zijde krijgen deze gezinnen hulp op maat bij het samenwonen. Bovendien ontvangt het pleeggezin een kostenvergoeding, waardoor het financieel haalbaar wordt om deze belangrijke rol op zich te nemen.

Diverse Verblijfsmogelijkheden

Pleegzorg voor volwassenen is flexibel en kan variëren van incidentele overnachtingen tijdens weekends of vakanties tot een langdurig verblijf. Het concept is breed: een pleeggast hoeft niet per se voltijds bij het pleeggezin te wonen, maar kan ook kiezen voor een gecombineerde woonvorm met bijvoorbeeld een zorginstelling.

Interessant is dat pleegzorg niet beperkt blijft tot onbekenden. Vaak vinden pleeggasten onderdak bij iemand die ze kennen, zoals een familielid of vriend. Dit toont de flexibiliteit en het maatwerk dat pleegzorg voor volwassenen kenmerkt. Voor diegenen die nieuw zijn in deze vorm van zorg, biedt Pleegzorg West-Vlaanderen informatiesessies aan via hun website www.pleegzorg.be.

Een Oproep tot Actie

Herken je deze vorm van samenwonen in je omgeving, of ben je zelf geïnteresseerd in het worden van een pleeggezin? De deuren van Pleegzorg West-Vlaanderen staan open. Met een directe lijn beschikbaar voor geïnteresseerden en een benadering zonder wachtlijst, is het starten van een informatief gesprek eenvoudig. Dit initiatief benadrukt de toegankelijkheid en het belang van pleegzorg voor volwassenen binnen de gemeenschap.

Contactgegevens voor Meer Informatie:

  • Pleegzorg West-Vlaanderen Team Volwassenen: 051 224 224
  • Dienst Sociale Zaken Sijsele (Damme): Brouwerijstraat 4, 8340 Sijsele, 050 67 28 40, sociaalhuis@damme.be