woensdag, mei 22, 2024
HomeKnokke-HeistCIM Capital NV: Een reddingsboei voor de ZGP

CIM Capital NV: Een reddingsboei voor de ZGP

CIM Capital NV, een in Antwerpen gevestigde investerings- en adviesonderneming, heeft zich door de jaren heen gepositioneerd als een cruciale speler in de Belgische economie. Dit bedrijf heeft zijn expertise in het ombuigen van moeilijke situaties ingezet om verschillende ondernemingen weer op de rails te krijgen. Hun aanpak, die gekenmerkt wordt door een directe financiële en operationele betrokkenheid, heeft een indrukwekkend parcours van succesvolle herstructureringen opgeleverd. Wat ze nu ook gaan doen met de Zoute Grand Prix.

De opkomst van het CIM Capital Restruct Fund I

Met de overname van Veritas eind 2019 en de aanvang van de Covid-19 pandemie begin 2020, kwam bij CIM Capital het idee om een fonds op te richten dat specifiek gericht is op investeringen in bedrijven die moeilijkheden ervaren. Het CIM Capital Restruct Fund I (CCR Fund), dat vroeg in 2020 werd opgericht met Erik Verkest aan het roer, illustreert deze strategische verschuiving. Het fonds wist al snel 65 miljoen euro te verzamelen, afkomstig van zowel private als institutionele investeerders. Opmerkelijk is de betrokkenheid van belangrijke Belgische industriële leiders en vermogende particulieren, maar ook de Belgische federale, Vlaamse en Waalse overheden hebben via hun investeringsvehikels FPIM, PMV en Sogepa geïnvesteerd.

Inzet op kleinere ondernemingen

Om ook kleinere bedrijven te kunnen ondersteunen, werd CIM Ventures opgericht. Deze tak van het bedrijf biedt advies en investeringen aan in kleinere ondernemingen, opgezet in een deal-by-deal context en beheerd door een apart team. CIM Ventures heeft meerdere herstructureringen geleid en bouwt voort op de kracht van het CIM Capital team: lange termijn ervaring in complementaire velden, reactieve en snelle besluitvorming en deal afronding, met altijd oog voor nieuwe kansen.

De recente redding van de Zoute Grand Prix

Een recent voorbeeld van de invloed van CIM Capital is de kapitaalinjectie en het herstelplan voor de Zoute Grand Prix. Ondanks twee succesvolle edities in 2022 en 2023, kampte het evenement met financiële problemen, waaronder een negatief eigen vermogen van 1 miljoen euro en een schuldenlast van 4,5 miljoen euro. Dankzij een door de rechtbank van Brugge goedgekeurd herstelplan, dat door 62 van de 64 schuldeisers werd gesteund, kan de Zoute Grand Prix nu vooruitkijken naar een stabielere toekomst onder de vleugels van CIM Capital.