woensdag, mei 22, 2024
HomeCultuurDe Scute ontvangt prestigieuze Marnixring Blinckaert Cultuurprijs

De Scute ontvangt prestigieuze Marnixring Blinckaert Cultuurprijs

Onlangs was er een belangrijk cultureel moment; de uitreiking van de Blinckaert Cultuurprijs door de Marnixring De Blinckaert Knokke-Heist. Deze tweejaarlijkse eer werd ditmaal toegekend aan De Scute, een vereniging die zich onderscheidt door haar inzet voor het maritieme erfgoed in Vlaanderen.

De Scute, met meer dan 50 actieve leden en diverse occasionele medewerkers, heeft zich meer dan dertig jaar lang gewijd aan het herbouwen en restaureren van traditionele Vlaamse scheepstypes. Hun werk dient niet alleen als behoud van materieel erfgoed, maar ook als revitalisering van de kennis van oude scheepvaarttechnieken.

Een Instituut van Maritiem Erfgoed

De kernactiviteiten van De Scute omvatten de erfgoed- en museumfuncties in de Scuteloods, en de organisatie van en deelname aan maritieme evenementen. De zeetochten met de schepen Sint-Pieter en Jacqueline-Denise vormen een cruciaal onderdeel van hun werk, waardoor ze een voortrekkersrol spelen in het maritiem erfgoedgebeuren.

De overhandiging van de cultuurprijs vond plaats in de aanwezigheid van prominente lokale figuren, waaronder de burgemeester van Blankenberge, Björn Prasse, schepen Kathy Kamoen en Patrick De Klerck. Frank Panesi, voorzitter van De Scute, ontving de prijs uit handen van Francis Vanneste, voorzitter van de Marnixring De Blinckaert.

Wat is Marnixring De Blinckaert?

Marnixring De Blinckaert is onderdeel van de grotere internationale serviceclub Marnixring, die zich inzet voor het bevorderen van de Nederlandse taal en cultuur in Vlaanderen en Nederland. Met 55 afdelingen en meer dan 1200 leden, speelt de Marnixring een actieve rol in de culturele gemeenschap door onder andere het organiseren van een jaarlijkse jeugdpoëziewedstrijd en het steunen van jong talent via het Blinckaertfonds.