vrijdag, mei 3, 2024
HomeHaven / ZeebruggeDuik in het verleden van de visserij met Het Visserijblad

Duik in het verleden van de visserij met Het Visserijblad

Sinds de oprichting in 1933 heeft ‘Het Visserijblad’ zich ontwikkeld tot het toonaangevende weekblad voor vissers en kustbewoners. Dankzij de recente digitale ontsluiting door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), de Erfgoedcel Kusterfgoed en UGent-emeritus professor Luc François, is een enorme bron van informatie nu toegankelijk voor het publiek. Dit project, genaamd ‘Bibliografie van de Geschiedenis van de Middenkust’, maakt 7968 artikelen uit 662 edities, die dateren van 1933 tot 1949, doorzoekbaar via het Kusterfgoed-portaal en de VLIZ-bibliotheek.

Verbinding tussen wetenschap en visserij

Het Visserijblad heeft altijd de nadruk gelegd op het belang van wetenschap voor de visserijgemeenschap. Dit blijkt uit de organisatie van wetenschappelijke voordrachten in steden als Nieuwpoort en Oostende, en uit de interactie tussen wetenschappers en vissers. Een opmerkelijk voorbeeld is de vroege waarneming van de Chinese wolhandkrab in 1935, een soort die nu bekend staat als een invasieve exoot in Europa.

Taal en politieke uitdagingen

Het blad speelde ook een belangrijke rol in het adresseren van taalpolitieke kwesties. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog waren er spanningen rond de voertaal in het wetenschappelijk onderzoek, wat leidde tot de roep om een Vlaamsch Zeewetenschappelijk Instituut. Dit culmineerde in 1938 met de aanstelling van een Nederlandstalige naturalist aan het Zeewetenschappelijk Instituut te Oostende, wat een significante verschuiving markeerde in de taalpolitiek van die tijd.

Het Visserijblad tijdens en na de Tweede Wereldoorlog

De periode van de Tweede Wereldoorlog was een moeilijke tijd voor het Zeewetenschappelijk Instituut, met een tijdelijke stopzetting van de werking. Na de oorlog, in 1946, begon men geleidelijk de activiteiten te hervatten en in 1948 werd gezocht naar nieuwe kantoren. Het jaar 1949 markeerde een nieuw begin met plannen voor heropbouw bij de Leopoldsluis.

Verken het verleden en draag bij aan de toekomst

Het gedigitaliseerde Visserijblad biedt een unieke kans om de visserijgeschiedenis, ecologische veranderingen, en familiegeschiedenis te verkennen. Dit materiaal is niet alleen waardevol voor historici en onderzoekers, maar ook voor lokale gemeenschappen en familiehistorici. Ben je geïnteresseerd in de rijke geschiedenis van de Middenkust of wil je zelf bijdragen aan het behoud ervan? Bezoek dan het Kusterfgoed-portaal of de VLIZ-bibliotheek om deze fascinerende bron van kustgeschiedenis te ontdekken.

Ons gedacht…

Het toegankelijk maken van historische edities van Het Visserijblad werpt een licht op de complexe interacties tussen cultuur, wetenschap en gemeenschap door de jaren heen, en benadrukt de tijdloze waarde van lokale media in het bewaren van gemeenschappelijk erfgoed. In de jaren negentig ging onze hoofdredacteur vaak in debat binnen de visserijsector, ook heel vaak kwamen we er berichten van Manu Dezutter tegen.

Klik dan hier voor meer informatie.