zondag, februari 25, 2024
HomeKnokke-HeistLokale inwoners slaan Alarm over PFAS-Verontreiniging op site tweede golf: "Ghelamco moet...

Lokale inwoners slaan Alarm over PFAS-Verontreiniging op site tweede golf: “Ghelamco moet saneren”!

Over onze gemeente die bekend staat om haar natuurlijke pracht, hangt nu een schaduw van zorg. Begin deze week was er ophef rond het zand voor onze kust, vandaag blijkt er vervuilde grond te liggen nabij een woon en recreatie en waterwinningsgebied.

In de schijnwerpers: een enorme hoop grond, doordrenkt met PFAS, die onrust veroorzaakt onder de lokale bevolking. Deze berg vervuild materiaal, een nalatenschap van bouwwerkzaamheden in het Duinenwater district, bedreigt niet alleen de natuurlijke schoonheid van de regio maar ook de gezondheid en het welzijn van haar inwoners.

“We spelen hier vaak met de kinderen. Het idee dat deze vervuilde grond zo dichtbij ligt, is angstaanjagend, zegt Emma (42) een onderwijzeres uit de buurt We willen actie zien, en wel nu!”

Al bijna vier jaar is een grondopslagzone in gebruik aan de rand van het geplande projectgebied voor de ’tweede golf’, een ambitieus ontwikkelingsplan in de regio. De grond, afkomstig van de bouwplaats in Duinenwater, is opgeslagen op een oppervlakte van ongeveer drie hectare. Opmerkelijk is dat de hoeveelheid grond die opgeslagen ligt ver boven de noodzakelijke hoeveelheid voor het project uitstijgt.

De urgentie van de situatie wordt benadrukt door de nabijheid van deze vervuilde grond tot cruciale omgevingspunten: slechts 300 meter van een waterwinningsgebied en op loopafstand van het populaire recreatiegebied rond AZ Zeno. De zorgen van de buurtbewoners worden verder versterkt door het ontbreken van adequate maatregelen van de projectontwikkelaar, Ghelamco, om de vervuilde grond te bedekken of te saneren.

Lucas (58) gepensioneerde ingenieur: “Deze vervuiling is niet iets wat we kunnen negeren. Het gaat om onze gezondheid, ons water, onze toekomst. Waarom wordt er niet sneller gehandeld door Ghelamco? Men is op de hoogte van de vervuiling”

De Vlaamse Overheid heeft de vervuiling ook bevestigd, en inspectiediensten hebben al een proces-verbaal opgesteld. Echter, de vraag naar duidelijkheid over de volgende stappen blijft onbeantwoord door Ghelamco. De gemeenschap staat op scherp, wachtend op actie om hun geliefde omgeving te beschermen en te herstellen.

Deze situatie in Knokke-Heist roept belangrijke vragen op over milieu verantwoordelijkheid en de bescherming van de inwoners tegen dergelijke gevaren. Het is een herinnering aan de noodzaak voor transparantie en snelle actie wanneer het gaat om milieubescherming.