Home Buitenland

Buitenland

 • Amerikaanse politie lijkt bewust de pers te viseren: tientallen meldingen van aanvallen en arrestaties
  by VRT NWS on 1 juni 2020 at 11:15

  Bij de protesten de afgelopen dagen in de Verenigde Staten tegen politiegeweld lijken tientallen journalisten bewust te zijn aangevallen door de politie. Zelfs als ze zich uitdrukkelijk identificeerden als pers werden ze nog onder vuur genomen met rubberkogels of pepperspray. Verschillende journalisten werden ook opgepakt, vaak zonder grondige reden. "Dit is niet alleen laakbaar, maar ook in strijd met de Amerikaanse grondwet", klinkt het bij journalistenorganisaties.

 • Opnieuw woelige nacht in VS: truck rijdt in op betogers, agenten ontslagen na geweld tegen twee studenten
  by VRT NWS on 1 juni 2020 at 09:10

  Het was opnieuw erg onrustig in de Verenigde Staten na de dood van een zwarte man door politiegeweld vorige week. In tientallen steden is betoogd en op verschillende plaatsen kwam het tot rellen. In Atlanta zijn twee politieagenten ontslagen na buitensporig geweld tegen twee studenten. In Minneapolis is een truck ingereden op de betogers. Enkel de bestuurder raakte daarbij gewond. Rond het Witte Huis in Washington DC hebben de ordediensten traangas ingezet. "Er heerst een gebrek aan leiderschap in de VS", zegt correspondent Björn Soenens.

 • 136 nieuwe gevallen en 19 extra doden, Vlaamse regering rekent op spaarders om economie te helpen steunen
  by VRT NWS on 1 juni 2020 at 04:32

  Er zijn de afgelopen 24 uur opnieuw 136 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. De trend is dalend, maar er blijven dus nog steeds nieuwe gevallen opduiken. 25 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen en er zijn 19 mensen overleden. De Vlaamse regering wil particulieren overtuigen met lagere belastingen om voor minstens 260 miljoen euro te investeren in een fonds dat bedrijven op langere termijn moet steunen. In Nederland gaan vandaag de cafés en restaurants opnieuw open, het is een belangrijke versoepeling in de coronacrisis. Volg hier alle corona-updates in onze liveblog.

 • Iets meer dan 1 jaar na de brand: plein voor Notre Dame in Parijs weer open
  by VRT NWS on 31 mei 2020 at 14:40

  Iets meer dan een jaar na de verwoestende brand die de Notre-Dame-kathedraal in de Franse hoofdstad Parijs grotendeels in de as legde, is het plein vóór de kathedraal weer geopend. Op de officiële heropeningsplechtigheid waren onder meer burgemeester Anne Hidalgo en aartsbisschop Michel Aupetit van Parijs aanwezig.

 • Wat betekent vertrek VS uit Wereldgezondheids­organisatie? “Dit is dramatisch, zal vooral zuidelijke landen treffen”
  by VRT NWS on 31 mei 2020 at 11:09

  De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om te breken met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) betekent een flinke financiële klap voor die organisatie. De Verenigde Staten zijn goed voor zowat een kwart van het budget van de WHO, die nu allicht een aantal gezondheidsprogramma’s zal moeten terugdraaien. Volgens professor Internationaal Recht Jan Wouters zal dit vooral de armere landen uit het zuiden treffen.