Buitenland

 • Frankrijk vraagt regeringen in moslimlanden om oproepen tot boycot van Franse producten te stoppen
  by VRT NWS on 25 oktober 2020 at 18:18

  Frankrijk vraagt de regeringen van verschillende moslimlanden om een einde te maken aan de oproepen op sociale media om Franse producten te boycotten. De oproepen zijn een reactie op kritische opmerkingen die de Franse president Emmanuel Macron had gemaakt over de islam.

 • Wit-Russen opnieuw massaal op straat tegen president Loekasjenko, politie zet flitsgranaten in
  by VRT NWS on 25 oktober 2020 at 16:23

  In de Wit-Russische hoofdstad Minsk en andere steden zijn opnieuw tienduizenden demonstranten de straat op gegaan. Al voor de elfde zondag op rij protesteren ze tegen president Loekasjenko en de omstreden presidentsverkiezingen van begin augustus. De oppositie heeft Loekasjenko een ultimatum gesteld: voor middernacht vanavond moet hij zijn ontslag aankondigen, anders gaat het hele land in staking, wordt er gedreigd. De politie dreef de demonstranten uiteindelijk uiteen met flitsgranaten.

 • Kansen Trump nog niet verkeken: “Biden voorop in peilingen, maar Kiescollege is enige wat ertoe doet” 
  by VRT NWS on 25 oktober 2020 at 14:57

  In de nationale peilingen ligt Amerikaans presidentskandidaat Joe Biden al weken ruim voorop, maar dat geeft een vertekend beeld volgens professor Internationale Politiek Bart Kerremans. De voorspellingen voor het Kiescollege tonen een ander beeld dan de peilingen. Niet het totaal aantal stemmen, maar het aantal zetels in het kiescollege bepaalt wie president wordt en daar is het "zonder meer spannend" zegt Kerremans in De Zevende Dag.

 • Spaanse regering zal parlement vragen om noodtoestand te verlengen tot begin mei 2021
  by VRT NWS on 25 oktober 2020 at 14:52

  De Spaanse regering van premier Pedro Sanchez heeft voor het hele grondgebied de noodtoestand uitgeroepen. De maatregel moet de regering juridisch in staat stellen strengere beperkingen op te leggen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals een avondklok die zal gelden in alle regio’s, met uitzondering van de Canarische Eilanden. Als de regering het fiat van het parlement krijgt, zal de noodtoestand zes maanden lang van kracht zijn, tot begin mei 2021.

 • Paus Franciscus creëert 13 nieuwe kardinalen en bevestigt zijn missie en lijn van denken
  by VRT NWS on 25 oktober 2020 at 14:17

  In zijn jaren als paus heeft Franciscus al zes keer een zogenoemd ‘consistorie’ gehouden, op 28 oktober volgt het zevende. Dan stelt de paus telkens nieuwe kardinalen aan. Dat gebeurt bij hem zowat om het jaar. Deze keer komen er 13 kardinalen bij. En Franciscus blijft zijn eigen, ietwat eigenzinnige lijn volgen.