Home Wetenschap

Wetenschap

 • 75 jaar geleden: een lichtje in de duisternis, de heropleving van het Joods leven in Antwerpen
  by VRT NWS on 1 juni 2020 at 10:32

  Bij de bevrijding in september 1944 was de Joodse gemeenschap in Antwerpen zeer zwaar getroffen, maar het Joodse leven in de stad hernam verrassend snel.

 • Oudste ‘insect’ ter wereld is een 425 miljoen jaar oude fossiele miljoenpoot uit Schotland
  by VRT NWS on 31 mei 2020 at 19:09

  Een fossiele miljoenpoot uit het Schotse eiland Kerrera is 425 miljoen jaar oud en daarmee is deze geleedpotige ouder dan alle andere fossielen van insecten, spinachtigen of ander kruipend ‘ongedierte’ die we kennen. Dat zeggen onderzoekers van de University of Texas at Austin in een nieuwe studie. De bevinding biedt nieuwe aanwijzingen voor de evolutie van planten en insecten en doet veronderstellen dat die veel sneller geëvolueerd zijn dan sommige wetenschappers denken. In slechts 40 miljoen jaar zijn die van gemeenschappen aan de randen van meren uitgegroeid tot complexe bos-ecosystemen.

 • Hoe veroorzaakt volledige verdoving bewusteloosheid? Medisch mysterie na 175 jaar opgelost
  by VRT NWS on 31 mei 2020 at 14:55

  Operatieve ingrepen zijn nu ondenkbaar zonder algehele anesthesie, volledige verdoving, en het is dan ook merkwaardig dat dokters en wetenschappers niet kunnen verklaren door welk mechanisme patiënten onder anesthesie tijdelijk het bewustzijn verliezen, ondanks het feit dat algehele anesthesie al bijna 175 jaar toegepast wordt. Een nieuwe studie van Scripps Research heeft nu een oplossing voor het raadsel gevonden: blootstelling aan anesthesie veroorzaakt een tijdelijke verandering in een opeenhoping van vetten in het celmembraan, wat leidt tot een reeks van gebeurtenissen waardoor de neuronen, de zenuwcellen, niet meer kunnen vuren. En daardoor verliest de patiënt tijdelijk het bewustzijn.

 • Bemanning van commerciële ruimtetuig Crew Dragon verwelkomd met handdruk en knuffel in ruimtestation ISS
  by VRT NWS on 31 mei 2020 at 14:29

  De Amerikaanse astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley zijn aangekomen in het internationale ruimtestation ISS. Nadat ze hun ruimtecapsule Crew Dragon succesvol hebben aangekoppeld, zijn ze nu ook het ruimtestation binnengegaan. Crew Dragon is gemaakt door het bedrijf SpaceX van Elon Musk. Het is de eerste keer dat er astronauten met een commerciële raket de ruimte ingeschoten zijn. Ze zullen nu een tijdje in het ruimtestation verblijven.

 • De vijf boeken die het leven van hoofd expertengroep (en “Suske en Wiske”-fan) Erika Vlieghe hebben veranderd
  by VRT NWS on 31 mei 2020 at 05:02

  Beetje bij beetje lijkt het coronavirus aan kracht in te boeten, maar toch blijven het drukke tijden voor professor Erika Vlieghe, voorzitter van de GEES, de groep van experts die de exitstrategie uitwerken. Vlieghe sluit de dag dan ook vaak af met een stripverhaal, om het hoofd leeg te maken: “Complexe romans gaan er dan gewoon niet meer bij. Al sinds mijn kindertijd ben ik echt een "Suske en Wiske"-fan. Hun reisavonturen hebben een rol gespeeld in de ontwikkeling van mijn fantasie.” Welke vijf boeken spreken nog tot de verbeelding van de infectiologe?