Wetenschap

 • Primeur: zeldzame huisgierzwaluw gespot in ons land: “Dat is hetzelfde als een ijsbeer in de Sahara zien”
  by VRT NWS on 28 oktober 2020 at 05:40

  In Blankenberge is een huisgierzwaluw gespot. Dat is de eerste keer ooit in ons land. In Europa is de vogel heel zeldzaam. Hij vloog maandagmiddag boven het natuurgebied “De Fonteintjes” tussen Blankenberge en Zeebrugge.

 • 90 jaar na de “ramp van Lübeck”: waarom een vaccin vandaag niet meer gevaarlijk is
  by VRT NWS on 28 oktober 2020 at 04:43

  In het jaar 1930, 90 jaar geleden dus, ging het in de Duitse stad Lübeck grondig mis, toen 250 kinderen een vaccin kregen tegen tuberculose. Door een fout in het labo kwamen uiteindelijk ruim 70 jonge kinderen om het leven. "De veiligheidsmaatregelen zijn ondertussen veel strenger."

 • NASA begint delicate operatie om buitenaardse stalen OSIRIS-REx veilig te stellen
  by VRT NWS on 27 oktober 2020 at 18:03

  De NASA begint vervroegd met een delicate operatie om het grote staal dat de ruimtesonde OSIRIS-REx vorige week genomen heeft van de asteroïde Bennu veilig op te bergen. Eerder was gebleken dat de collectorkop van de grijparm waarmee het staal genomen is, niet volledig afgesloten is en dat er deeltjes uit ontsnappen in de ruimte. Daarom is de operatie om het staal op te bergen vervroegd.

 • Coronavirus opnieuw opgedoken in helft van Vlaamse woonzorgcentra: “Geen tekort meer aan materiaal, wel aan personeel”
  by VRT NWS on 27 oktober 2020 at 04:24

  In zowat de helft van de Vlaamse woonzorgcentra zijn opnieuw besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van Zorg & Gezondheid die VRT NWS opvroeg. Op de meeste plaatsen gaat het maar om een handvol gevallen, al zijn er ook grotere uitbraken gemeld met tientallen positieve gevallen. Vooral personeelsleden zijn besmet met het virus, waardoor het voor veel woonzorgcentra een uitdaging wordt om de kwaliteit van de zorg te verzekeren. "De grens van de draagkracht van onze mensen is echt wel bereikt."

 • NASA ontdekt water op zonovergoten oppervlak van de maan
  by VRT NWS on 26 oktober 2020 at 19:41

  De NASA heeft voor het eerst water gevonden op het door de zon beschenen oppervlak van de maan. Dat zou kunnen betekenen dat er water verspreid zit over het oppervlak en dat het niet beperkt is tot ijs in kraters die permanent in de schaduw liggen. Het gaat om erg weinig water, 100 keer minder dan er in de Sahara-woestijn aanwezig is, maar toch is de NASA enthousiast. Water is erg belangrijk voor het Artemis-programma van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, dat tegen het eind van het decennium een permanent station op de maan wil vestigen.