Wetenschap

 • Darmbacteriën gebruiken onze stervende cellen als brandstof voor infecties
  by VRT NWS on 4 augustus 2021 at 19:36

  Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie-Universiteit Gent (VIB-UGent) hebben samen met Amerikaanse collega’s ontdekt hoe darmbacteriën voedingsstoffen kunnen benutten die vrijkomen uit stervende cellen en zo darminfecties kunnen veroorzaken. Mogelijk kan het beperken van de afgifte van die stoffen door stervende darmcellen op termijn leiden tot nieuwe therapieën .

 • Tegenslag voor Boeing: lancering van onbemande capsule naar het ISS voor onbepaalde tijd uitgesteld
  by VRT NWS on 4 augustus 2021 at 18:35

  De lancering van de Starliner-capsule, een nieuw onbemand ruimtevaartuig van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Boeing, naar het ruimtestation ISS is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Er zouden technische problemen zijn met enkele kleppen bij de motoren. Pech voor Boeing, want de vlucht is eerder ook al twee keer uitgesteld. "We zijn teleurgesteld over de uitkomst van vandaag", klinkt het.

 • Schild van vetstoffen beschermt killer-cellen tegen hun eigen wapens maar ook sommige kankers gebruiken het
  by VRT NWS on 4 augustus 2021 at 17:32

  Natural killer-cellen, een soort witte bloedlichaampjes, hebben een schild van vetstoffen dat hen beschermt tegen hun eigen dodelijke biologische wapens waarmee ze ziekteverwekkers en kankercellen aanvallen. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Sommige kankercellen gebruiken ook een dergelijk schild om te ontsnappen aan een aanval van het immuunsysteem. Die ontdekking kan mogelijk op termijn leiden tot nieuwe behandelingen voor agressieve kankers.

 • Probiotica kunnen onverklaarbare maagklachten verminderen
  by VRT NWS on 4 augustus 2021 at 08:55

  Probiotica, of voedingssupplementen met gunstige bacteriën, kunnen onverklaarbare maagklachten verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek van het UZ Leuven bij 68 patiënten. Gedurende acht weken nam de ene helft van de patiënten dagelijks het supplement met probiotica in, terwijl de andere helft een placebo kreeg.

 • ‘Ondergrondse meren’ van vloeibaar water op Mars hoe langer hoe onwaarschijnlijker
  by VRT NWS on 3 augustus 2021 at 19:46

  In 2018 ontstond er enige opschudding toen wetenschappers aankondigden dat ze aanwijzingen hadden gevonden voor de aanwezigheid van ondergrondse meren – van vloeibaar water met andere woorden – op de zuidpool van de planeet Mars. Drie recente studies trekken dat evenwel in twijfel: het zou er te koud zijn, zelfs voor erg zout water om vloeibaar te blijven en de erg krachtige radarsignalen die gezien werden als aanwijzingen voor vloeibaar water kunnen ook veroorzaakt zijn door smectiet, metaalhoudende mineralen of zout ijs.