13 C
Knokke-Heist
zaterdag, september 18, 2021
spot_img

Heel veel heisa na brief aan de bevolking van de Zoute Grand Prix

De organisatie van de Zoute Grand Prix stuurde afgelopen week een brief via De Post aan de bevolking van onze gemeente. Er stond in de aanhef… “Beste Knokkenaars”. Wat meteen heel wat reacties veroorzaakte op sociale media. Er kwam dit weekend ook een politieke zijde reactie. De N-VA stuurde namelijk een open brief naar de organisatoren van het event.

Ook bij de Gemeentebelangen zijn ze niet blij met de aanhef van de brief. “Externe eventorganisatoren vergeten heel vaak dat onze gemeente Knokke-Heist heet”, klinkt het ook bij de partij van de meerderheid. Misschien moeten in de toekomst bij de goedkeuring van een event ook richtlijnen komen rond het gebruik van de naam van onze gemeente. Knokke Hippique, World Padel Tour Knokke, Casino Knokke ondersteunen helemaal niet het toeristisch en economische doel van onze gemeente. Het is immers zinloos honderdduizenden euro’s belastinggeld te steken in citymarketing. Als men die naam van onze gemeente niet over de lippen krijgt.

Hieronder de open brief van N-VA Knokke-Heist. Allicht volgens de komende dagen ook nog reacties vanuit andere partijen.

U bent uiteraard een zelfstandige, vrije en verantwoordelijke onderneming.  Toch is er ook een gemeentelijke samenwerking en u kan rekenen op 250.000 euro sponsorgeld van de gemeente Knokke-Heist.  Dan durven wij, als N-VA, u vragen om toch respect te tonen voor onze inwoners en tweede verblijvers.  Want onze verbazing en die van de inwoners en tweede verblijvers is groot.  Dat merken we aan de vele persoonlijke berichten en reacties op de sociale media. 

U richt een brief in het Nederlands aan de inwoners van deelgemeente Knokke om ze warm te maken voor uw activiteiten.   Zijn Heistenaren, Westkapellenaren of Ramskapellenaren niet welkom ?  Of vergat u dat we allen al decennialang samen, zonder onderscheid, Knokke-Heistenaren zijn ?

Diezelfde brief richt u dan ook in het Frans aan de tweede verblijvers.  Het ontgaat u misschien maar wij willen u graag meegeven dat het leeuwenaandeel van de tweede verblijvers van Knokke-Heist Vlamingen zijn en dus Nederlands spreken.   Die vragen zich nu af waarom ze in het Frans aangesproken worden.  Een minderheid komt uit het Franssprekend landsgedeelte of Brussel. Wij gaan ervanuit dat zij bewust kozen om deel uit te maken van onze gemeenschap en dus ook Nederlands begrijpen.  

Alleen al uit commercieel oogpunt zou u de reflex moeten hebben om in ht Nederlands te communiceren met uw doelpubliek.  De vraag is ook of u hiermee de taalwetten niet overtreedt.  Wie zich richt tot inwoners en tweede verblijvers van een Vlaamse gemeente doet dat in het Nederlands.  Zeker van ondernemingen die een beroep doen op ons belastinggeld mag men verwachten dat de communicatie met die inwoners en tweede verblijvers in het Nederlands gebeurt.  Aangezien u dat blijkbaar niet vanzelfsprekend vindt, zal de N-VA aan het gemeentebestuur vragen om dat in de toekomst expliciet in het sponsorcontract met de gemeente en eventuele andere samenwerkingsakkoorden op te nemen.  Richt u zich tot een toeristische doelgroep van Knokke-Heist die speciaal voor uw evenement en dus sporadisch naar Knokke-Heist komen, dan kan dat in vier talen, met voorrang voor het Nederlands en daarnaast het Frans, Engels en Duits.  

Tegelijk willen we ook van de gelegenheid gebruik maken om u te feliciteren met de wijziging van het format van uw evenement dit jaar.  Uw uniek evenement groeit en u breidt de activiteiten uit naar Brugge en Oostende.  Dat vermindert de druk op Knokke-Heist.  Maar de activiteiten in Knokke-Heist zijn weinig publiek toegankelijk.  De activiteiten waar u naar verwijst in de brief zijn ofwel op uitnodiging ofwel betalend.  Dat vergeet u in uw brief ook te vermelden.  Het ontgaat de N-VA dan ook volledig waarom u, rekening houdend met de koerswijziging, nog steeds mag rekenen op 250.000 euro belastinggeld.  Een blanco cheque trouwens waar weinig tastbaars tegenover staat voor Knokke-Heist.  Dit morsen met belastinggeld is uiteraard uw schuld niet.  U kan het maar vragen.  Maar wij zijn overtuigd dat er meer verantwoorde keuzes kunnen gemaakt worden met dit budget van 250.000 euro in het belang van alle Knokke-Heistenaren. 

Tot slot blijven we benadrukken dat we uw evenement genegen zijn.  Het brengt heel wat volk naar Knokke-Heist en de horeca en lokale handel vaart er wel mee.  Dat de gemeente dit logistiek ondersteunt, vormt geen probleem. Maar als zelfbewuste en vrije onderneming hebben jullie na de startjaren toch een voldoende rendabel businessmodel uitgebouwd.  Waarom wil je dan als vrije onderneming aan het overheidsinfuus blijven hangen ?

N-VA Knokke-Heist

Lees ook deze artikels

4 REACTIES

 1. Is het geen goed idee, dat de Dienst voor Toerisme een T-shirt of polo ontwerpt met de tekst “Ik ben een fiere Knokke-Heistenaar”? En die aan een betaalbare prijs te koop aanbiedt? Kwestie van het groepsgevoel tussen de inwoners te versterken en niet het wij/zij gevoel tussen Heist en Knokke in stand te houden.
  Ondertussen blijft de aanspreektitel in de brief van ZGP voor veel inwoners – 50 jaar na de fusie – een zeer gevoelig punt. Dat blijkt uit de vele reacties die onze fractie ontving.
  De Zoute Grand Prix mikt op een bepaald doelpubliek. Het Schepencollege geeft met gulle hand een subsidie van 250 000 euro, heel wat faciliteiten en betaalt de BTW. Is het geen tijd, om de “vanzelfsprekendheid” van dit bedrag in vraag te stellen?
  Voor bepaalde niches uit de lokale economie legt dit evenement geen windeieren. Of de ZGP echter alleen maar voordelen biedt voor alle (!) Knokke-Heistenaars, is de vraag. Parkeerproblematiek (zeker voor wie in de buurt woont), toegankelijkheid van bepaalde locaties, CO²-uitstoot, lawaaihinder en copygedrag, …
  In een tijd, dat meer en meer inwoners zich bewust worden, dat het met het klimaat zeer snel de slechte kant opgaat, groeit ook de vraag om dit probleem versneld aan te pakken. Voor het gemeentebestuur moet het alvast mogelijk zijn om de CO²-uitstoot van het ZGP-gebeuren in oktober te meten en in een concreet milieu-actieplan voor 2022 om te zetten.
  De organisatie van de ZGP is niet wereldvreemd. Moesten ze toekomstgericht in 2022 nu eens een ZGP voor alleen maar elektrische wagens organiseren? De impact op het klimaat zou beduidend lager zijn. Knokke-Heist zou als “deelnemende partner” heel erg veel aandacht krijgen met dit initiatief. Inwoners en bezoekers zouden zich een duidelijker beeld vormen van wat niet-fossiele wagens in petto hebben. Je krijgt een pak mensen mee met dit plan, dus reclame voor een e-ZGP, “elektrische ZGP”. Het overwegen waard…?

  Luc Lierman,
  Gemeenteraadslid voor fractie Groen

 2. Ik zeg nooit “Ik ga naar Knokk-Heist”, en alle kennissen, vrienden en familie zeggen dat ook niet, en we hebben lak aan de kinderachtige politiek. Als ik naar Knokke ga, drink ik een pint in de Cambridhe op het Van Bunnenplein dat in Knokke gelegen is en niet in Heist of In Poperinge. Genoeg zever aan onze kop door al die snertpolitiekers …

 3. Ok maar wat dan met Heist Carnaval of moet het dan ook Knokke Heist Carnaval worden ? Laat het dan maar gewoon Heist Carnaval zoals het altijd al geweest is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je reactie op het artikel.
Graag je naam hier.

- Advertisement -

Kneistikrant gebruikt cookies. Als je verder kijkt aanvaard je dus ook onze cookies!