Politiek

 • Wat na de paaspauze? Terrassen, kappers en scholen: dit ligt op tafel van het Overlegcomité
  by VRT NWS on 14 april 2021 at 03:30

  Het Overlegcomité van de verschillende regeringen komt om 9 uur vanochtend samen om na drie weken “paaspauze” de coronamaatregelen te bespreken. Omdat die paaspauze niet gebracht heeft wat ervan verwacht werd, liggen verdere versoepelingen moeilijker. Dat de scholen maandag weer open zullen gaan en dat het reisverbod wordt opgeheven, is vrijwel zeker. Voor de langere termijn zou het Overlegcomité met een nieuw, gefaseerd plan komen.

 • Impact consumptie op regenwouden en wetlands groot, zegt WWF: “België in top-8 Europese ontbossingsimporteurs”
  by VRT NWS on 13 april 2021 at 22:01

  Door de keuzes die we maken in onze aankopen, is de Europese Unie, na China, ’s werelds grootste importeur van tropische ontbossing. Dat heeft het wereldnatuurfonds WWF berekend in een nieuw rapport. Vooral soja, palmolie, koffie, chocolade en rundsvlees zijn de boosdoeners. Binnen de EU zouden acht landen, waaronder België, verantwoordelijk zijn voor 80 procent van de door Europa geïmporteerde ontbossing. Het WWF vraagt de EU om een strenge wetgeving. En hoe zit dat nu precies met die pot choco?

 • Terrassen heropenen: waarom zou dat een goed idee zijn of waarom net niet? De meningen lopen uiteen
  by VRT NWS on 13 april 2021 at 14:16

  Nu de coronacijfers weer in een dalende trend tonen, zwelt de roep om versoepelingen weer aan. Morgen buigt het Overlegcomité zich hierover, maar of alle versoepelingen die in het vooruitzicht zijn gesteld er ook daadwerkelijk komen, is hoogst onzeker. Nog altijd worden er dagelijks meer dan 250 patiënten met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis en liggen er 919 patiënten op intensieve zorg. Oncomfortabel hoge cijfers zijn dat om de horeca te kunnen heropenen. Dat betekent lastige keuzes maken, terwijl de druk vanuit de sector wordt opgevoerd. Maar misschien kunnen de terassen soelaas bieden?

 • Onderwijsoverleg over heropening scholen: wat ligt er op tafel?
  by VRT NWS on 12 april 2021 at 07:00

  Rond deze tijd houdt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) een overleg met de onderwijskoepels, de vakbonden, de centra voor leerlingenbegeleiding, scholieren en experts. Onderwerp: kunnen de scholen na de paasvakantie opnieuw opengaan, en zo ja, onder welke voorwaarden?

 • Gewezen SP-voorzitter Fred Erdman overleden, Louis Tobback: “Een intellectuele steun en toeverlaat”
  by VRT NWS on 10 april 2021 at 19:17

  De gewezen voorzitter van de socialistische partij SP, Fred Erdman, is overleden. Dat meldt Vooruit zaterdagavond in een persbericht. Erdman werd 87 jaar en kwam aan zet als voorzitter in een woelige periode. Voormalig SP-minister Louis Tobback herinnert hem zich als een intellectueel en progressief man. "Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in ethische dossiers, het soort senator dat ze niet meer maken", aldus Tobback.