Politiek

 • Villa Politica
  by VRT NWS on 27 januari 2021 at 15:17

  Herbekijk hier "Villa Politica" van woensdag 27 januari.

 • Lieven Latoir met pensioen als burgemeester Sint-Lievens-Houtem, nog niet als vrijwilliger
  by VRT NWS on 27 januari 2021 at 13:45

  Voor sommigen kwam het als een verrassing, maar het pensioen van Lieven Latoir (Nieuw Houtem) als burgemeester van Sint-Lievens-Houtem zat al een tijdje in zijn hoofd. Latoir is 68 en naast echtgenoot, vader en grootvader ook nog huisdokter. Na 26 jaar burgemeestersschap, vindt hij het een goed moment om te stoppen. Een eerste kleinkind, de rest van de familie, een nieuwe trombone en wat meer sport en cultuur: dat zullen de belangrijkste bezigheden worden van Latoir vanaf maandag.

 • Relatie tussen vaccinproducent AstraZeneca en Europa onder hoogspanning: wat is er aan de hand? 
  by VRT NWS on 27 januari 2021 at 12:28

  Er zit op zijn minst heel wat ruis op de relatie tussen het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca en de Europese Commissie. Vanmiddag ontkent AstraZeneca een eerder bericht van de Europese Commissie dat het een voor vandaag geplande vergadering met de Europese Commissie over de levering van coronavaccins had geschrapt. Dat is vanmiddag uiteindelijk ook bevestigd door de EU. Eind vorige week maakte AstraZeneca bekend dat ze voorlopig minder vaccins zou leveren aan de EU, tot grote ergernis van de bevoegde Commissaris Stella Kyriakides.

 • Vakbonden en werkgevers: “Geen enkel beroep voorrang geven bij vaccinaties”
  by VRT NWS on 27 januari 2021 at 08:00

  Geen enkel beroep zou voorrang moeten krijgen bij de vaccinaties tegen COVID-19. Dat zeggen de vakbonden en werkgevers in een advies aan de overheid. De ministers van Volksgezondheid van ons land zijn vanochtend uit elkaar gegaan zonder beslissing over die zogenoemde essentiële functies. De discussie wordt volgende week verdergezet. Maar de vakbonden en werkgevers stellen dus voor om iedereen gewoon volgens de bestaande afspraken te vaccineren.

 • Mag je nog de grens over? En wat met quarantaine en erediensten? Dit verandert er vandaag
  by VRT NWS on 26 januari 2021 at 12:13

  Vanaf vandaag zijn niet-essentiële reizen naar het buitenland verboden. Wie toch de grens over moet, moet een verklaring op eer bij zich hebben. De beslissing werd afgelopen vrijdag genomen door het Overlegcomité van alle regeringen in ons land. Het ministerieel besluit met de nieuwe maatregelen werd gisteren gepubliceerd en treedt vandaag in werking.