zaterdag, februari 24, 2024
HomeSluisZeeuws-Vlaamse Ruiters Protesteren Tegen Uitgebreide Strandverbod in Gemeente Sluis

Zeeuws-Vlaamse Ruiters Protesteren Tegen Uitgebreide Strandverbod in Gemeente Sluis

In Zeeuws-Vlaanderen heerst onrust onder ruiters over de recente plannen van de gemeente Sluis om de periode waarin paarden overdag niet toegestaan zijn op het strand, uit te breiden. De voorgestelde wijziging zou inhouden dat ruiters tussen 1 april en 1 oktober enkel voor 10.00 uur ’s ochtends en na 19.00 uur ’s avonds toegang hebben tot het strand. Dit betekent een aanzienlijke beperking van hun huidige mogelijkheden.

Monique van der Werff, voorzitter van de Vereniging Recreatie Ruiters Zeeuws-Vlaanderen, uitte haar teleurstelling en verbazing over deze ontwikkeling. “Het is een onverwachte en nieuwe situatie voor ons. Vooral omdat de maanden april en september ideale periodes zijn om te paardrijden op het strand. Deze maanden zijn relatief rustig, wat het een perfecte tijd maakt voor onze activiteiten,” verklaart Van der Werff.

Een van de redenen voor de voorgestelde uitbreiding van het verbod door de gemeente Sluis is de verlenging van het toeristenseizoen. Volgens de gemeente zou dit leiden tot meer drukte op de stranden. De ruitersgemeenschap betwist dit argument, benadrukkend dat zij voornamelijk langs de vloedlijn rijden en drukke strandgedeeltes vermijden.

Deze kwestie is nog niet beslist. De gemeenteraad van Sluis moet de plannen nog goedkeuren. De Vereniging Recreatie Ruiters Zeeuws-Vlaanderen heeft reeds contact gezocht met raadsleden en andere betrokkenen om hun zorgen over het nieuwe strandbeleid te delen.

De regelgeving varieert aanzienlijk in andere kustgemeenten in Zeeland. In Veere en op Noord-Beveland is rijden op het strand verboden van 1 mei tot 1 september, terwijl op Schouwen-Duiveland dit verbod geldt tot eind september. In tegenstelling tot de situatie in Sluis, mogen ruiters in deze gebieden in april wel het strand op.