dinsdag, mei 21, 2024
HomeSluisOp citytrip dicht bij huis: ontdek Sint Anna ter Muiden

Op citytrip dicht bij huis: ontdek Sint Anna ter Muiden

Terwijl veel vakantiegangers zich tijdens de vakantieperiode naar de bekende metropolen van Europa haasten, biedt een klein juweeltje in Zeeland een aantrekkelijk alternatief. Sint Anna ter Muiden, de kleinste stad van Zeeland, toont dat een stedentrip ook rustig, betaalbaar en verrassend kan zijn.

Een Stukje Geschiedenis

Sint Anna ter Muiden, gelegen in de gemeente Sluis, is rijk aan historie met stadsrechten die teruggaan tot 1242. Het was ooit een bruisende havenstad, bekend onder de naam ‘Mude’. Tegenwoordig telt de stad slechts een veertigtal inwoners. Volgens Gildo van de Plasse, een lokale restauranteigenaar en levenslange bewoner, was de stad vroeger een trekpleister voor kunstenaars. “Vroeger kwamen kunstenaars hier om onze huizen te schilderen, maar dat is nu minder,” vertelt Van de Plasse.

Toeristische Tinten

Hoewel de stad tegenwoordig voornamelijk bezocht wordt door fietstoeristen, behoudt het zijn charme. Bezoekers zoals Ronald Haverkate uit Amsterdam vinden Sint Anna ter Muiden een ‘verborgen parel’, zelfs ouder dan Amsterdam en een verrassende ontdekking. De rust en de tijdloze sfeer zijn opvallende kenmerken. Cor Blom benadrukt dit: “Het is net alsof je terug in de tijd gaat. Het is zo rustig hier.”

Eenvoudig en Authentiek

Een van de grootste voordelen van een bezoek aan Sint Anna ter Muiden is de eenvoud. De stad heeft geen souvenirshops of dure musea, maar biedt wel ongerepte rust en historische bezienswaardigheden zoals de grote kerktoren uit de veertiende eeuw. Deze toren is een overblijfsel van een katholieke kerk die verwoest werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog. In de zomermaanden is de toren toegankelijk voor bezoekers, en zonder de lange wachtrijen van meer toeristische bestemmingen.

Een stedentrip naar Sint Anna ter Muiden is een uitstekende keuze voor diegenen die de hectiek van grote steden willen vermijden en op zoek zijn naar een meer ontspannen en authentieke ervaring. De stad biedt een unieke terugblik in de tijd en een kans om te genieten van de Nederlandse geschiedenis zonder de drukte. Voor wie op zoek is naar rust en eenvoud, is dit kleine stadje zeker een bezoek waard.

Sint Anna ter Muiden bewijst dat klein ook mooi kan zijn, en biedt een fris alternatief voor de traditionele citytrip. Het is een plaats waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, ideaal voor een korte, vredige vakantie.