13 C
Knokke-Heist
zaterdag, september 18, 2021
spot_img

Geleide natuurwandeling in de Baai van Heist en Zwinduinen

Op donderdag 5 augustus 2021 om 9.30 uur organiseert Natuurexploratie een geleide natuurwandeling in het Vlaamse strandreservaat de Baai van Heist.  De deelnemers spreken af aan het einde van de Zeedijk van Heist aan de voet van de voetgangersbrug (kleine witte vuurtorentje – Zeedijk nr. 64). Om 14 uur start vervolgens op het Oosthoekplein in Knokke-Zoute een natuurtrip in de Zwinduinen. Meer info over beide natuurwandelingen lees je hieronder. 

Het zomert in slik en schorre van de Baai van Heist 

Met het einde van het broedseizoen is ook het laagstrand van de Baai weer toegankelijk en kan een volledige rondwandeling gemaakt worden. De deelnemers bekijken de vegetatie van het aangroeiende duin en embryonale duin, en slik en schorre. Augustus is tot nog toe nog steeds de hoofdbloeiperiode van de schorre, maar met de klimaatverandering merken we wel dat o.m. lamsoor steeds vroeger in bloei komt. En ook de jonge duinen staan tijdens het zomerhalfjaar in volle bloei met een zeer rijke vegetatie. Uiteraard hebben de natuurliefhebbers ook aandacht voor eventuele, eerste doortrekkende steltlopers die reeds op terugtocht zijn uit hun broedgebieden in het hoge noorden, zoals de regenwulp. 

In deze periode staat in de embryonale duinen onder andere de prachtige en vrij zeldzame blauwe zeedistel nog in volle bloei, evenals de al even zeldzame zeewolfsmelk. In de Baai van Heist zijn deze twee soorten evenwel vrij overvloedig aanwezig. De schorre kleurt hier en daar dan weer paars door het bloeiende lamsoor. Op het strand aan de voet van de embryonale duinen vinden we de typische initiële duinvormers als zeepostelein, zeeraket en stekend loogkruid. Zo ontdekken de deelnemers de volledige evolutie van jonge duinen, die een natuurlijke kustverdediging vormen. 

De Zwinduinen: bloeiende duinen die gonzen van het leven 

Met de vorderende zomer verandert het duin langzaam maar zeker. Heel veel van de typische duinsoorten zijn echte zomerbloeiers en staan dus nog in bloei, maar hier en daar verschijnen ook de eerste typische nazomerbloeiers als heggedoornzaad en hennepnetel, terwijl een aantal andere soorten intussen uitgebloeid zijn. 

In het braamstruweel zie je ook opnieuw de jonge boomkikkertjes verschijnen, ook al blijft het altijd een hele zoektocht om ze te vinden. 

En ook het insectenleven is tijdens de hoogzomer op z’n top. Blauwvleugelsprinkhaan, sprinkhaandoder, grote rupsendoder en basterdzandloopkever bevolken de schraalste stukken van het duin, terwijl glazenmakers het luchtruim voor andere insecten onveilig maken. 

Rond de grotere poelen in de duinweiden kun je van tijd tot tijd doortrekkende steltlopers aantreffen op hun tocht van hun noordelijke broedgebieden naar het zuiden, zoals oeverloper, witgatje en groenpootruiter, maar ook de sierlijke lepelaar. In de lucht horen de deelnemers misschien wel de roep van overtrekkende regenwulpen. 

Maar ook roofvogels als boomvalk en de zeer zeldzame wespendief kunnen naast de aldaar broedende en algemener aanwezige buizerd in deze periode in de Zwinduinen waargenomen worden. 

Praktisch: Eigen mondmasker & voorinschrijving uiterlijk vòòr 22 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website). Verrekijker en eventueel loep aangeraden. Organisatie: Natuurexploratie – www.natuurexploratie.be 

Gids: Patrick Demaecker – T 050 51 91 01 of 0475 407 929 

Deelname: Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis. 

  

Lees ook deze artikels

- Advertisement -

Kneistikrant gebruikt cookies. Als je verder kijkt aanvaard je dus ook onze cookies!