13.9 C
Knokke-Heist
woensdag, oktober 20, 2021

Reken af met restjes

Op woensdag 29 september 2021 is het de internationale dag tegen voedselverlies.  In dat kader stoomt Vlaco in samenwerking met alle Vlaamse afvalintercommunales én met steun van het Life-programma van de EU, een webinar klaar die je in heel Vlaanderen tegelijkertijd kan volgen! De initiatiefnemers richten zich op elk gezin, klein of groot, jong of oud, … hun deelnemersbereik is ongelimiteerd!     Het inschrijfformulier vind je opvlaco.be/redderestjes!       

Wat is voedselverlies?   

Alle voeding die voor de mens bestemd was en niet door de mens geconsumeerd werd, rekenen we onder voedselverlies. In Vlaanderen gaan jaarlijks tonnen aan voedsel en drank verloren, doorheen de ganse voedselketen. Het voedselverlies bij de huishoudens alleen al bedraagt 240.925 ton per jaar. Dit komt neer op een 37 kg per Vlaming per jaar, dat thuis weggegooid wordt. Het gaat om fruit (12%), brood en banket (12%) en groenten (11%). Ook vloeibaar voedsel wordt gretig weggegoten. Maar liefst 14% van het vloeibaar voedselverlies zijn koffie- en theeoverschotten.  

Het voedselverlies in Vlaanderen komt neer op ongeveer 8% van de aangekochte hoeveelheid voedsel en drank. Op één jaar tijd bedraagt dit al 369 euro per gemiddeld gezin. Wist je trouwens dat de meest aangehaalde reden waarom huishoudens voeding weggooien, is omdat ze teveel bereid of ingeschonken hadden?  In de cascade van waardebehoud van voedsel staat het voorkomen van voedselverlies bovenaan. Voedsel wordt immers geproduceerd om door de mens geconsumeerd te worden. Alle andere toepassingen hebben een lagere waarde in deze cascade.   
  

Ontdek onze workshops rond voedselverlies beperken  

 De vliegende Vlaco-lesgevers geven overal in Vlaanderen praktische workshops over voedselverlies vermijden. Ontdek hier wat we allemaal in petto hebben.  

Laat je heerlijk verrassen door Vlaco’s Restjeskookboek(en)   

Wist je dat Vlaco in 2018 een 1ste Restjeskookboek heeft uitgebracht? Lees er hier alles over. In het najaar van 2020 rolde het 2de Restjeskookboek van de persen. Daarin schotelen de auteurs de heerlijkste gerechtjes voor op basis van … drankrestjes! Ontdek hier meer  

Ook koken met restjes? Ontdek Vlaco’s restjesrecepten!  

Benieuwd naar enkele van onze heerlijke restjesrecepten? Je vindt ze hier!  

Meer info:kristof.van.stichelen@vlaco.be en elfriede.anthonissen@vlaco.be      

  

Lees ook deze artikels

- Advertisement -

Kneistikrant gebruikt cookies. Als je verder kijkt aanvaard je dus ook onze cookies!