13 C
Knokke-Heist
zaterdag, september 18, 2021
spot_img

Het kunstwerk ‘Ask the Animals, and They will Teach You’ van Jeremy Deller is vandaag officieel voorgesteld

Het kunstwerk ‘Ask the Animals, and They will Teach You’ van Jeremy Deller is zaterdag officieel voorgesteld in Knokke-Heist, als laatste werk voor de kusttriënnale Beaufort 21. De productie van enkele onderdelen liep vertraging op, mede als gevolg van de coronacrisis. Maar sinds vandaag staat de reusachtige kameleon-installatie, die ook een glijbaan voor kinderen is, op het Van Bunnenplein in Knokke-Heist, en maakt zo het beeldenpark van Beaufort21 volledig.

“Het kunstwerk liet even op zich wachten maar behoort tot de pronkstukken van Beaufort 21. De Kunsttriënnale aan zee is een belangrijk initiatief om het toeristisch imago van de hele Kust te ondersteunen en te stimuleren in binnen- en buitenland. Beaufort 21 onderscheidt zich door de unieke beleving: kunst in het decor van de Kust en de zee. Beaufort positioneert de Kust als een cultuur-toeristische bestemming. We mikken op een breed publiek dat gratis kan genieten van kunst.” – Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter Westtoer.

De Britse kunstenaar Jeremy Deller brengt met het kleurrijke kunstwerk ode aan een van de oudste wezens ter wereld, de kameleon. De kameleon verdwijnt langzaam over de hele wereld, al is dit niet het hoofdthema in het werk van Deller. Hij wil vooral kinderen uitnodigen om van de lange tong te glijden en hiermee aantonen dat kunst in de openbare ruimte meer kan doen dan een decoratieve of herdenkingsfunctie vervullen. Hij biedt zo een alternatief voor de vaak ernstige, heroïsche of historische monumenten in het straatbeeld.

“Ik ben erg trots dat een werk van Jeremy Deller, een vooraanstaand kunstenaar, een permanente plek krijgt aan de kust. Door een kunstwerk te maken dat tegelijkertijd dienst doet als glijbaan, levert hij een humoristische kritiek op monumenten die op een ernstige manier iets pogen te memoriseren. Hij verheerlijkt geen heldendaden maar brengt daarentegen een ode aan de kameleon, een dier dat Deller beschouwt als een van de meest indrukwekkende wezens, omwille van zijn snelle tong en bijzondere camouflagetechnieken. Een vernieuwde aandacht, en meer respect voor dieren, planten en de natuur in het algemeen, liggen in de lijn van Beaufort 21, dat de nietigheid van de mens ten opzichte van de klimaatcrisis als thema neemt.” -Heidi Ballet, curator Beaufort 21.

Knokke-Heist heeft het werk van Deller aangekocht. Daarmee voegt de kustgemeente opnieuw een opvallend werk toe aan zijn uitgebreide beeldencollectie op het openbaar domein. En hebben de kinderen er meteen een fijne speelattractie bij. Want de kameleon is ook een glijbaan.

Dit internationaal, speels en kleurrijk topwerk met een ‘hoekje af’, past perfect bij Knokke-Heist en is een opwaardering voor ons Van Bunnenplein.” –  burgemeester Piet De Groote.

Beaufort loopt tot 7 november 2021. Alle info: www.beaufort21.be

Lees ook deze artikels

- Advertisement -

Kneistikrant gebruikt cookies. Als je verder kijkt aanvaard je dus ook onze cookies!