Home Knokke-Heist 33,65 % van de inwoners in Knokke-Heist krijgen als eerste het coronavaccin

33,65 % van de inwoners in Knokke-Heist krijgen als eerste het coronavaccin

Het is nu duidelijk wie als eerste een coronavaccin zal krijgen. De regeringen in ons land hebben daarover de knoop doorgehakt. Bewoners en personeel van woonzorgcentra komen als eerste aan de beurt, net als zorgmedewerkers. Daarna is het de beurt aan 65+’ers, en dat is ruim 33% van de inwoners in Knokke-Heist. Waardoor onze gemeente snel zal beschikken over een degelijke bescherming.

De jongeren tussen 0-17 jaar bedragen 11%. De groep van 18-24 jaar  is goed voor 6,83%. De actieve bevolking van 25-65 jaar is de grootste groep en klokt af op 48,52 %, maar komen dus pas later aan bod voor hun corona-prik.

FASE 1a

 • Erg beperkte hoeveelheid vaccins beschikbaar die op -75° C bewaard moet worden
 • Doelgroep: bewoners en personeel van woonzorgcentra, collectieve zorginstellingen, zorgprofessionals in ziekenhuizen en in eerste lijn (mensen die een hoog risico lopen door nauw contact met covidpatiënten, andere zorgmedewerkers die een lager risico op besmetting lopen
 • Waar gebeurt de toediening: woonzorgcentra, ziekenhuis, zorginstelling
 • Waar wordt het vaccin bewaard: centrale opslag van geneesmiddelenagentschap (FAGG) of producent

FASE 1b

 • Grotere aantal vaccins beschikbaar die een minder complexe opslag vragen
 • Doelgroep: 65-plussersrisicopatiënten tussen 45 en 65 jaar (wie risicopatiënt is, wordt nog verder bepaald), mensen met essentiële maatschappelijke en/of economische functies (wordt nog verder bepaald)
 • Waar gebeurt de toediening: triage- en vaccinatiecentra van eerste lijn en lokaal bestuurd, grootschalige vaccinatiecentra (Nu bij AZ Zeno)
 • Waar wordt het vaccin bewaard: centrale opslag, specifieke en aangepaste logistiek uit bijvoorbeeld een lokaal depot of een ziekenhuis

FASE 2

 • Ruime voorraad aan vaccins met een eenvoudige opslag
 • Doelgroep: andere risicopatiëntenvolwassen bevolking
 • Waar wordt het vaccin toegediend: dezelfde locaties als in 1a en 1b en op nog andere te ontwikkelen kanalen met eerste lijn, bedrijven, scholen…
 • Waar wordt het vaccin bewaard: meer decentrale opslag en distributie

2 REACTIES

 1. Zo zie je duidelijk hoe “oud” onze gemeente wel is. Een gemeente waar 33% van de bevolking ouder is dan 65 jaar is “stervende”. Veel scholen mogen blij zijn dat er nog kinderen van allochtone afkomst zijn want anders zouden er nog méér klassen wegvallen. In een bepaalde basisschool is men van achttien klassen (het waren overal parallelklassen met bv. drie eerstes, drie tweedes, drie derdes…) in een tweetal decennia teruggevallen naar twaalf klassen en zij zijn zeker niet de enige school waar het leerlingenaantal zakt. Dit wijst op een ongezonde situatie waar jongere mensen onze gemeente verlaten en ouderen uit andere streken (meestal kapitaalkrachtigen) hun plaats als vaste of tweede verblijver innemen. Covid-19 heeft hier niets mee te maken maar jonge mensen zoeken hun heil in gemeenten waar je voor eenzelfde huis nog niet de helft betaalt dan in onze gemeente en dat is realiteit. Ze wonen dan natuurlijk niet meer aan de zee maar daar men nu veel mobieler is dan vroeger deert hun dat niet. Een half uurtje rijden en ze zijn ook op de dijk of aan het strand waar dat vroeger niet het geval was. Zelfs Brugge en Gent waren een “ver van mijn bed show”.

 2. Dirk,dit is de perfecte analyse, dit is al jaren bezig,we worden vreemden in onze vroegere zo rustige gemeente,dat zal dan de vooruitgang heten zeker.We hebben hier geen rustige wisseling van generaties,zoals in een “normale” gemeente,tot eerder meer en glorie van de immo sector.Meer dan 100 immo kantoren,in Antwerpen zijn er niet zoveel,die allemaal hun deel van de koek willen,en zo worden we de voorstad van Antwerpen,en club Brugge.

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers