Home Cultuur Carnaval in Heist: een kleurrijk spektakel trok door de straten

Carnaval in Heist: een kleurrijk spektakel trok door de straten

0
3881
  •  

Onze deelgemeente Heist werd afgelopen zondag opnieuw het toneel van een grootse viering. De Grote Zondagstoet, een jaarlijkse traditie, trok om 14 uur door de centrale straten, waarbij deelnemers en toeschouwers ondanks enkele stevige regenbuien genoten van een onvergetelijke stoet.

Een parade vol creativiteit en kleur

De stoet, een verzameling van zowel kleine als grote wagens, baande zich een weg door de straten van Heist, getooid in een waaier van kleuren en vol creatieve uitingen. Opvallend dit jaar was de luchtige manier waarop politici in de scherts werden betrokken, van de spreekwoordelijke ‘put van hoost’ tot ‘Immodemeyere’ en ‘Piet De Groote’, die humoristisch werd afgebeeld als de slippendrager van Ghelamco. Deze politieke knipoogjes, hoewel ongebruikelijk, werden goed ontvangen door het publiek op de tribune bij het “Hey Museum”, waar menig lachsalvo te horen was.

De focus lag echter vooral op de indrukwekkende carnavalskarren. Deze kunstwerken op wielen, elk een meesterwerk van inventiviteit en vakmanschap, trokken de volle aandacht van de duizenden toeschouwers. Het evenement, dat elk jaar op tienduizenden kijkers kan rekenen, lijkt steeds meer toeristen naar de badstad te lokken, die komen genieten van de feestelijkheden en de unieke sfeer.

Het programma voor de komende dagen

Maar het carnavalsfeest in Heist is nog lang niet voorbij. De komende dagen staan er nog tal van activiteiten op het programma:

Maandag 12 februari

  • Vanaf 16 uur: Sprotjesavond in diverse cafés, waar heerlijke sprot en andere vishapjes worden aangeboden.
  • Vanaf 17 uur: Het Bal Van De Zeemeermin op het Sfeerplein De Bolle, een gezellige dansavond georganiseerd door de lokale vissersgemeenschap.

Dinsdag 13 februari

  • 15 – 16 uur: Een gemaskerde voetbalwedstrijd tussen de vissers en de plakkers in voetbalstadion De Taeye, een traditie sinds 1928.
  • 18:30 uur: Babeluttenworp op het Stationsplein, waar prins(es) carnaval lekkernijen uitdeelt aan de kinderen.
  • 18:45 uur: De symbolische Popverbranding op het Stationsplein, als teken van het naderende einde van de festiviteiten.
  • 19 uur: De Verlichte Avondstoet, een magische parade verlicht door honderden lichtjes, die door de straten van Heist trekt.
  • Vanaf 21 uur: Vette Dinsdag, een feestavond die doorgaat tot in de vroege uurtjes in de cafés van Heist.

Woensdag 14 februari

  • Vanaf 17 uur: Kazakken met haring, een traditionele afsluiter in de lokale cafés.

De carnavalsviering in Heist belooft nog vele onvergetelijke momenten. Elk evenement is een unieke kans om deel te nemen aan de rijke tradities en de levendige gemeenschap die deze badstad kenmerkt. Bezoekers en inwoners kunnen zich opmaken voor nog meer festiviteiten, vreugde en gemeenschapszin in de komende dagen.

NO COMMENTS