Home Provinciebestuur Druktebarometer moet ook in de kerstvakantie weer haar nut bewijzen

Druktebarometer moet ook in de kerstvakantie weer haar nut bewijzen

Het provinciebedrijf Westtoer en de tien kustgemeenten zijn klaar voor een ongewone kerstvakantie. De toeristische sector heeft zich goed voorbereid om de gasten toch een fijn vakantiegevoel te bezorgen met eindejaar. Ook nu zijn ‘welkom’, ‘veilig’ en ‘comfortabel’ de belangrijke kernwoorden.

De druktebarometer op de website van de Kust brengt een overzicht van huidige situatie in de badplaatsen en toont waar het rustig is aan zee. De website vermeldt ook activiteiten aan zee die met eindejaar interessant zijn.

Om (potentiële) toeristen een aangenaam verblijf aan te bieden, heeft de Kust zich ook nu goed georganiseerd. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Spreiding in tijd en ruimte geldt eveneens voor de kerstvakantie. Mensen moeten zich veilig voelen. Onze gezondheid is een topprioriteit. We blijven de vakantiegangers goed informeren op welk moment en op welke plaats ze optimaal van de winterse sfeer kunnen genieten.”

De verhuurkantoren verwachten een redelijk goede kerstvakantie. Door de huidige situatie verblijven ook meer eigenaars in hun vakantiewoning. Qua verhuringen zien de meeste verhuurkantoren het aantal boekingen stijgen met 10 à 15 procent in vergelijking met vorig jaar. Helaas verwacht de sector nog tal van annuleringen door de slechte virologische omstandigheden in Nederland en Duitsland. Mogelijks worden de positieve cijfers hierdoor nog bijgesteld. In de kerstweek noteren de verhuurkantoren een gemiddelde bezetting van 60 procent. Dit cijfer ligt hoger in de week rond eindejaar, met gemiddeld 75 à 85 procent.

Sinds oktober waren ongeveer 25 procent van de kusthotels geopend. Voor de kerstvakantie openen de meeste hotels opnieuw de deuren. Op dit moment noteert men een bezetting van amper tien procent voor de komende weken. De sluiting van restaurants en cafés blijft een serieuze domper voor de hotels. De impact van de coronacrisis zorgt voor een bijzonder moeilijk jaar bij de circa 200 hotels en 180 B&B’s aan de Kust. Ondanks de huidige omstandigheden blijven de uitbaters grote inspanningen doen om de gasten een comfortabel verblijf aan te bieden.

Westtoer en de kustgemeenten raden bezoekers aan om zich vooraf goed te informeren over de initiatieven van zowel de ondernemers als de gemeenten, alsook over de geldende maatregelen. Dit kan via de toeristische website van de Kust en via de gemeentelijke websites.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers