Home Zwinregio Hoge oversterfte cijfers in de Zwinregio

Hoge oversterfte cijfers in de Zwinregio

De harde cijfers bevestigen wat u zelf ongetwijfeld al langer had aangevoeld: 2020 was ook in België een bijzonder dodelijk jaar. Er stierven zowat 18.000 mensen meer dan verwacht. Grote boosdoeners: corona uiteraard, maar ook de hittegolf van deze zomer. Bekijk hier hoe de toestand was in uw gemeente.

Bekijk je de regionale cijfers, dan zie je dat de grootste stijging zich voorgedaan heeft in Brussel en Wallonië. In Brussel zijn 23 procent meer mensen gestorven dan het gemiddelde van de 3 voorgaande jaren. In Wallonië was dat een vijfde meer, in Vlaanderen 13 procent meer. Hieronder bekijken we ook de oversterfte in de Zwinregio:

KNOKKE-HEIST

5,1% oversterfte

DAMME

-7,9% oversterfte

BRUGGE

5,9% oversterfte

9 REACTIES

 1. We mogen ook niet vergeten dat de gemiddelde leeftijd van onze inwoners, daar de jongeren meer en meer het binnenland opzoeken om er een betaalbare woning te vinden of om er te werken en er zo ook blijven wonen, elk jaar stijgt. Vooral de ouderen zijn een makkelijke “prooi” voor dat “rotvirus” covid-19 genaamd waarvan we nu ook nog de Britse en Zuid-Afrikaanse variant er nog bovenop krijgen. Hopelijk is het kalf nog niet verdronken en komen de inentingen niet te laat. Laat de regering alstublieft de potentiële reizigers verplicht thuisblijven. Sneeuwgebieden kun je niet binnen want ook Zwitserland heeft de deur gesloten. Je kunt hier ook prachtige natuurparken bezoeken en als het is om de zon op te zoeken moeten we nog enkele maanden geduld oefenen tot de lente in het land komt. Voor zakenlieden of mensen die niet anders kunnen dan een bezoek brengen aan het buitenland voor hun werk kun moet je de ogen niet sluiten maar zeker testen en bij de minste twijfel ze in verplichte quarantaine laten gaan.

 2. Er zijn ook gemeentes met ondersterfde. Statistieken zijn aan het binnenlopen. De kritiek op het reizen ben ik kotsbeu…De mentale gezondheid is zo belangrijk. Zon (vitamine D) , zee, ontspannen… In België moet je ook in een overvolle bus zitten, wat is het verschil met een vliegtuig??? Denken jullie nu echt dat de elite, politici braaf thuis zitten ( nieuwjaarsreceptie De Croo!, mediageile Van Ranst, voetballers…) Dream on Babys! Dan nog de leugens omtrent vaccineren. Indien het vaccin toch helpt…waarom dan een derde golf in maart voorspellen. De meest risicovolle bevolking is dan toch ingeënt. En het is niet omdat je besmet bent dat je ook dood gaat. Waarom dan niet alle aandacht en inspanningen op vaccineren zetten in plaats van op vaccineren. Vooral ook omdat deze test weinig betrouwbaar is. Lieve mensen neem vitamine D (weerstand), adem diep en beweeg. En zet het met bacteriën gevulde mondmasker alleen op waar het verplicht is. Ik heb medelijden met mensen die een mondmasker dragen op het strand, bos, velden…Chapeau en bedankt Gemeentebestuur om deze plicht te beperken tot de drukbezochte delen van onze mooie gemeente. Het woensdagavond uitgezonden VRT programma fatchequers onderzocht vorige week de bacteriën op toiletbril en tandenborstel. Een gemiste kans om het mondmasker mee onder de loep te nemen. Maar ja, dat zal ZEKER NIET gemogen hebben!

  • Ieder zijn gedacht maar dat ze dan tenminste in quarantaine gaan zoals gevraagd maar zelfs dat is er voor sommigen teveel aan. Als het nu gewone mensen of zogezegde elite betreft, iedereen moet zich aan de voorschriften houden. Zo niet schrikt men als duizenden mensen tegelijk in quarantaine moeten dank zij sommige egoïsten. Ik zal er verder geen woorden meer aan vuil maken maar ik vind het triestig, vooral voor de ouderen, de jeugd, degenen die zich wel aan de voorschriften houden, het zorgpersoneel in de bejaardentehuizen en de ziekenhuizen enz. want met die covid-19 en de mutaties hebben we zeker nog niet afgerekend, verre van!

 3. Ik stel mij meer en meer de vraag of het in grote mate geen lobbywerk is van de pharmaceutische sector die nu grof geld verdient aan honderdduizenden vaccins die door de overheid betaald worden .De mensen bang maken en angst aanjagen is een gekend middel om iets te doen bewegen.

  • Moest dat waar zijn, wat ik toch moeilijk kan geloven gezien de meer dan 18 000 doden die er reeds te betreuren zijn (men spreekt van 20 000 maar is iedereen aan covid-19 gestorven?), dan zou dat één van de grootste schandalen uit de geschiedenis van de mensheid zijn.

 4. Toch een opmerking beste Westerling.
  Ben eind augustus toch naar Tenerife gereisd, had er wel eerst geen goed gevoel bij , maar ik wist van enkele ‘kneistiNAREN’ die daar woonachtig zijn of toch een appartementje hebben, dat het daar heel veilig was. ben dan toch vertrokken, had eigenlijk al geboekt eind ’18, voordat de Chinezen hun virus openbaar maakten…
  Oprecht, het was er veel strenger dan op sommige plaatsen hier, je kon in je verblijf-hotel niet van je stoel zonder mondkapje of naar het aangeboden eten zonder eerst je handen te ontsmetten, telkens weer… overal was er streng maar beleefd toezicht…ook aan ’t zwembad en de ligzetels , de eethuisjes/restaurants en bars/café ’s buiten het hotel waren dicht net als hier…’t was wel even aanpassen hoor, maar ‘k heb er deugd aan gehad..
  Het enigste waar ik me toen zorgen over maakte, was de overvloedige toestroom van illegale migranten, niet met tien of twintig zoals je hier in de media kon lezen/zien of horen, neen honderden en meer, heb er zelfs geen enkel vrouw of kind gezien, allemaal mannen…hoe ze daar dan mee omgingen met de bestaande coronaregels weet ik niet, ‘k vrees het ergste…
  Bij aankomst in Tenerife kon je zonder strenge controle niet van ’t vliegveld, bij terugkeer in Oostende geen enkel controle op convid-19, we hadden wel de nodige papieren ingevuld en meegebracht ook al was Tenerife een groene-zone, wel konden er passagiers instappen die van een ander Canarisch eiland kwamen.
  Ben wel met U akkoord dat indien je van een ‘code-rood’ gebied komt, je moet je laten testen en in afzondering blijven voor een bepaalde tijd, we hebben ons laten testen bij terugkeer, alles was ‘veilig…
  Ben zeker geen fan van onze ‘blauwbloedige’, maar er zijn hier goede nodige maatregelen genomen, zeker daar onze bevolking mede door ook tweede verblijven een hogere ouderdom score haalt…die zeker de “oversterfte” in de hand kan werken.

  • Dat is ook hetgeen wat ik bedoel beste Keerlin. Als je uit een ‘code rood’ gebied komt en je leeft alle voorschriften stipt na heb je je plicht gedaan. Doe je natuurlijk of je neus bloedt en laat je je niet testen en ga je al zeker niet in afzondering of blijf je niet in je ‘bubbel’ dan verzaak je aan je plicht tegenover de medemens en kun je zelfs een ernstig gevaar voor hen vormen.

 5. Dat is ook hetgeen wat ik bedoel beste Keerlin. Als je uit een ‘code rood’ gebied komt en je leeft alle voorschriften stipt na heb je je plicht gedaan. Doe je natuurlijk of je neus bloedt en laat je je niet testen en ga je al zeker niet in afzondering of blijf je niet in je ‘bubbel’ dan verzaak je aan je plicht tegenover de medemens en kun je zelfs een ernstig gevaar voor hen vormen.

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers