woensdag, mei 22, 2024
HomeKnokke-HeistEen Eeuw van Verhalen: De 104 Jaar van Marguerite Suvée

Een Eeuw van Verhalen: De 104 Jaar van Marguerite Suvée

Onlangs markeerde Marguerite Suvée een mijlpaal die maar weinigen bereiken: haar 104e verjaardag. Deze opmerkelijke dag werd gevolgd door een even memorabel moment op dinsdag, toen schepen Nick Wenmaekers haar persoonlijk bezocht in woonzorgcentrum De Noordhinder. Namens het gemeentebestuur en het Koninklijk Paleis, werd Suvée letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet, een sierlijke orchidee symboliseerde deze eervolle erkenning.

De Vroege Jaren van Marguerite Suvée

Geboren op 5 februari 1920 in Dudzele, groeide Marguerite op in een gezin van vier. Haar jeugd werd omlijst door het harde werk van haar vader in de cokesfabriek te Zwankendamme en de liefdevolle zorg van haar moeder als huisvrouw. Na haar schooljaren in Dudzele, verhuisde het gezin naar Zwankendamme, waar ze haar opleiding vervolgde en haar toekomstige echtgenoot, Albert Goemaere, ontmoette. Beiden waren werkzaam in de lokale glasfabriek, en in augustus 1942 bezegelden ze hun liefde met een huwelijk, dat gezegend werd met een dochter, Nicole.

Een Leven Vol Toewijding

Marguerite’s werkzame leven strekte zich uit over decennia, voornamelijk in de Zeebrugse strandwijk ‘de Môle’, waar ze in diverse pensions werkte. Ondanks het vroege verlies van haar echtgenoot in een tragisch verkeersongeval, bleef ze een veerkrachtige en hardwerkende vrouw, actief tot op haar 83ste. Haar gepensioneerde jaren vulde ze met bijeenkomsten en uitstapjes, waarbij pétanque uitgroeide tot haar grootste passie, een hobby waarin ze maar liefst vijf keer kampioen werd.

De Gouden Jaren

Vandaag de dag verblijft Marguerite in een serviceflat in Knokke-Heist, dicht bij haar dochter. Haar familie is uitgebreid met een kleinzoon, Jürgen Van Torre, gehuwd met Nele Haesebrouck, en twee achterkleinzonen, Berre en Robbe. Ondanks de veranderingen in haar leven, blijft ze genieten van de koffienamiddagen, een eenvoudig maar diepgaand plezier dat haar dagen kleurt.

Een Inspirerend Levensverhaal

Het leven van Marguerite Suvée is een getuigenis van veerkracht, toewijding en de kunst van het genieten van de kleine dingen. Haar verhaal inspireert ons om de waarde van hard werken, familie en gemeenschap te erkennen. Op 104-jarige leeftijd is Marguerite niet alleen een centenarian; ze is een levend monument van een eeuw vol veranderingen, uitdagingen en vreugden.

Een Bloemrijke Hulde

De hulde met een orchidee door schepen Nick Wenmaekers is een passend symbool voor Marguerite’s leven, een leven dat, net als de orchidee, gekenmerkt wordt door schoonheid, kracht en een opmerkelijk vermogen om te bloeien in de meest onverwachte omstandigheden. Dit gebaar van waardering benadrukt de respect en bewondering die de gemeenschap heeft voor een van haar meest eerbiedwaardige inwoners.

Marguerite Suvée’s levensverhaal is een prachtig voorbeeld van hoe een individu, door de jaren heen, een blijvende impact kan hebben op haar omgeving. Haar levensvreugde en doorzettingsvermogen zijn een inspiratie voor ons allemaal, bewijs dat leeftijd slechts een getal is en dat het nooit te laat is om te genieten van het leven en bij te dragen aan de gemeenschap.