woensdag, mei 29, 2024
HomeDammeVerkiezingen 2024: Wat U Moet Weten Over Het Stemmen

Verkiezingen 2024: Wat U Moet Weten Over Het Stemmen

De verkiezingsdag nadert snel en als lokale gemeenschap in Damme en Knokke-Heist, is het belangrijk goed voorbereid te zijn. Hier beantwoorden we enkele belangrijke vragen over de organisatie van de verkiezingen en de praktische aspecten van het stemproces.

Voor welke verkiezingen stemmen we?

Op zondag 9 juni vinden er meerdere verkiezingen plaats. We brengen onze stem uit voor de Vlaamse (regionale), federale en Europese parlementen. Let op: de lokale verkiezingen zijn gepland voor oktober. Voor de verkiezingen in juni geldt een opkomstplicht.

Wanneer en waar stemmen?

De stembureaus zijn geopend van 8:00 tot 14:00 uur. Uw oproepingsbrief vermeldt een voorkeurstijdstip om drukte te vermijden.

Hoe verloopt het stemmen?

Neem uw identiteitskaart en oproepingsbrief mee naar het stembureau. Indien u via volmacht stemt, is ook een volmachtformulier vereist. In het stembureau ontvangt u een stembiljet. U kunt stemmen door het bolletje bovenaan de lijst te kleuren voor akkoord met de hele lijst, of individuele kandidaten binnen dezelfde lijst te kiezen. Let op: u kunt niet stemmen op kandidaten van verschillende lijsten. Via de computer loopt dit op een zelfde manier.

Stemplicht voor 16- en 17-jarigen bij Europese Verkiezingen

In tegenstelling tot eerdere berichten, heeft het Grondwettelijk Hof beslist dat 16- en 17-jarigen verplicht zijn te stemmen bij de Europese Verkiezingen. Dit volgt uit een beslissing om geen onderscheid te maken tussen stemplicht en stemrecht voor specifieke leeftijdsgroepen.

Verloren oproepingsbrief?

Is uw oproepingsbrief verloren gegaan? Geen nood, u kunt een duplicaat aanvragen bij het de gemeente, zelfs op de dag van de verkiezingen.