vrijdag, april 19, 2024
HomeHaven / ZeebruggeHet Hyoffwind-project in Zeebrugge gaat verder zonder Fluxys

Het Hyoffwind-project in Zeebrugge gaat verder zonder Fluxys

Het Hyoffwind-project, dat zich in Zeebrugge bevindt, markeert een significante vooruitgang in de Belgische en Europese strategie voor groene waterstof. Dit ambitieuze project voor de bouw van een waterstoffabriek heeft onlangs een belangrijke wending genomen.

Ontwikkelingen in het Hyoffwind-project

Recentelijk heeft Fluxys, een bedrijf gespecialiseerd in de transport en opslag van gas, besloten om zich terug te trekken uit het Hyoffwind-project. Desondanks blijft de voortgang van het project gewaarborgd dankzij de voortzetting door Virya Energy, een onderdeel van de Colruyt Group.

De Waterstoffabriek in Zeebrugge

De geplande waterstoffabriek in Zeebrugge is een cruciaal onderdeel van de strategie om duurzame energiebronnen te ontwikkelen en over te gaan naar een groenere economie. De fabriek, met een aanvangscapaciteit van 25 megawatt en een potentieel om op te schalen naar 100 megawatt, zal naar verwachting jaarlijks tussen de 3.500 en 4.000 ton waterstof produceren. Deze waterstof zal voldoen aan de hoogste normen voor de transportsector en zal via leidingen en tankwagens van de fabriek worden vervoerd.

Steun van de Overheid en de EU

De Vlaamse overheid en de Europese Unie ondersteunen de ontwikkeling van de waterstoffabriek. Vlaamse minister van Economie en Innovatie, Hilde Crevits, heeft sinds 2020 strategische ecologiesteun verleend aan dit project als onderdeel van de Vlaamse waterstofstrategie. Aanvullende fondsen zijn beschikbaar gesteld via het Vlaamse relanceplan en de Europese IPCEI-oproep.

Een Mijlpaal in de Belgische Energietransitie

Deze fabriek, de eerste Belgische waterstofcentrale op industriële schaal, wordt beschouwd als een mijlpaal in de Belgische energietransitie. De provincie West-Vlaanderen heeft de omgevingsvergunning voor de bouw verleend, en de locatie is in de Barlenhuisstraat in de oostelijke achterhaven van Zeebrugge. De installatie zal groene elektriciteit omzetten in groen waterstofgas, dat gebruikt kan worden in het aardgasnet, door industriële gebruikers, en voor het balanceren van het elektriciteitsnet.

Het Hyoffwind-project in Zeebrugge, voortgezet door Virya Energy (Colruyt) en ondersteund door de Vlaamse overheid en de Europese Unie, vertegenwoordigt een belangrijke stap richting duurzame energie en de transitie naar een groenere economie in België en Europa. De uitstap van Fluxys vormt een significante ontwikkeling, maar heeft de voortgang van dit baanbrekende project niet belemmerd.