woensdag, mei 29, 2024
HomeKnokke-HeistIn Knokke-Heist en andere Belgische steden grote politieactie tegen 50-jarige fraudeur

In Knokke-Heist en andere Belgische steden grote politieactie tegen 50-jarige fraudeur

Maandag heeft het Antwerpse parket een grootschalige operatie uitgevoerd met huiszoekingen op acht verschillende locaties door heel België, waaronder in Knokke-Heist. De actie was gericht op het recupereren van aanzienlijke bedragen die verbeurd verklaard waren in het kader van eerdere veroordelingen van een 50-jarige man uit Antwerpen, die momenteel in onze gemeente resideert.

Luxe Bezittingen in Beslag Genomen

De speurders legden beslag op diverse luxegoederen waaronder meerdere voertuigen zoals Porsches, Land Rovers, Jaguars en een Ford Mustang. Ook een villa, appartementen, bromfietsen, speedpedelecs en een golfkarretje werden in beslag genomen. Deze acties tonen de ernst van de misdrijven waarbij een groot vermogen door fraude is vergaard en verborgen.

Achtergrond van de Zaak

De betrokken Antwerpenaar werd reeds in 2013 veroordeeld voor schriftvervalsing, oplichting en witwassen. Hierbij werd een bedrag van ruim 3,7 miljoen euro verbeurd verklaard. Echter, tot op heden is er van dit bedrag nog 3,4 miljoen euro niet terugbetaald, en uit onderzoek blijkt dat er geen pogingen tot vrijwillige terugbetaling zijn gedaan. Verder onderzoek toonde aan dat de veroordeelde zijn vermogen verborgen hield via verschillende vennootschappen.

Internationale Juridische Complicaties

Naast zijn veroordelingen in België, moet de man ook een celstraf van 3,5 jaar uitzitten voor gerelateerde misdrijven in Zwitserland. In overleg is besloten dat hij deze straf in België mag uitzitten.

Voortdurende Onderzoeken en Verhoren

Tijdens de huiszoekingen werden zeven mensen aangetroffen en verhoord. Het West-Vlaamse parket heeft bovendien zes aanvullende huiszoekingen uitgevoerd in een apart gerechtelijk onderzoek naar verdere beschuldigingen van oplichting en witwaspraktijken tegen de man.