Home Cultuur Kunnen we in 2021 veilig op reis vanuit de Zwinregio

Kunnen we in 2021 veilig op reis vanuit de Zwinregio

Eén ding staat als een paal boven water: veiligheid wordt hét toverwoord voor de reissector in 2021. Dat kon je vandaag horen op Radio 2 na een gesprek met reisexpert Britta Baeke. “Het is een feit dat de sector nog niet draait zoals voor de coronacrisis maar dat betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn. Integendeel. Er is genoeg aanbod en de sector weet hoe ze de veiligheid van elke reiziger kan garanderen. Al blijft het ook afwachten hoe de situatie evolueert.”

Britta Baeke is reisexpert en eigenaar van het reismagazine ‘Travel Express Benelux’. Ze schrijft al zestien jaar voor het magazine en ze kent de reissector van binnen en van buiten. Baeke is, ondanks de grote crisis, vooral optimistisch over de toekomst. “De sector zal er weer bovenop komen. Je voelt dat mensen zin hebben om te reizen. En ik kan reizigers ook geruststellen: als je reist, zal dat in veilige omstandigheden gebeuren.” 

Veiligheid staat voorop

Veiligheid is hét codewoord voor 2021. Dat valt direct op als je de websites van boekingsplatformen, luchtvaartmaatschappijen en hotels bekijkt. Volgens Baeke is dat niet meer dan normaal. “De sector moet enorm hard inzetten op veiligheid. Alleen als je veilige omstandigheden kan garanderen, zullen klanten zin hebben om te reizen.” 

Het is een moeilijk jaar geweest maar intussen kent iedereen het klappen van de zweep. Baeke is er dan ook gerust in dat veiligheid geen struikelblok zal zijn. “We zijn intussen bijna een jaar verder. Men weet heus wel hoe het moet. Hotels, luchtvaartmaatschappijen, rederijen van cruiseschepen, busmaatschappijen en externe partners: overal zijn er strenge en duidelijke protocollen zodat het voor iedereen duidelijk is hoe er nu gewerkt wordt.”

90% wil opnieuw naar het buitenland 

Het voorbije jaar hebben mensen vooral reizen gemaakt in eigen land of in de buurlanden. Volgens Baeke zal dat stilaan veranderen. “We voelen dat de honger om opnieuw verder te reizen groot is. Dat blijkt ook uit cijfers. In de maand november heeft ABTO, de Associatie van Belgische Touroperators, een onderzoek gedaan naar de reisintenties van de Belg. Daaruit blijkt dat 90% van de mensen opnieuw een reis wil boeken in het buitenland. Slechts 10% geeft aan liever in eigen land te blijven. Maar uiteraard blijft het ook afwachten hoe de situatie evolueert.”

Natuurvakanties zijn grote winnaar

De manier waarop we reizen, is wel veranderd. Baeke ziet vooral een grote interesse voor natuurreizen. “Landen als IJsland zijn populair. Er is ook al veel vraag naar rondreizen in de nationale parken van de VS. Je voelt dus wel dat mensen vooral op zoek zijn naar ruimte.”  

Wat dan met de ooit zo populaire citytrip? Die is volgens Baeke niet afgeschreven maar het zal wel nog even duren vooraleer die markt opnieuw aanzwengelt. “Het is nu eenmaal een feit dat mensen zich niet echt op hun gemak voelen in steden. Maar ik ben er zeker van dat ook die vraag opnieuw zal toenemen.”   

“Prijzen zullen niet stijgen”

De reissector ligt op dit moment wel nog altijd op apegapen. Er is weinig vraag van reizigers en het aanbod is ook kleiner. Volgens de wetten van de economie zouden de prijzen dus ook moeten stijgen. Maar dat is volgens Baeke niet aan de orde. “Mensen hebben inderdaad schrik dat de prijzen zullen stijgen. Ik denk niet dat het zo’n vaart zal lopen. De industrie weet dat de prijzen redelijk moeten blijven om opnieuw klanten aan te trekken.” 

Reisorganisatoren zijn ook flexibeler dan ooit. “Als je nog een waardebon hebt liggen, dan zal de operator er alles aan doen zodat je die nog kan gebruiken. De mogelijkheden om laattijdig te annuleren zijn ook uitgebreid. Je voelt aan alles dat de sector er zo veel mogelijk aan doet om het reizen en boeken zo aangenaam mogelijk te maken.”  

Er is dus veel optimisme. Maar ook realisme. “Het is voor de sector uiteraard belangrijk om klanten aan te trekken. Maar het is nog belangrijker dat alles veilig blijft. Als dat niet het geval is, dan gaat de reis niet door. Het zou onverantwoord zijn om mensen naar plekken te laten reizen die niet veilig zijn.”  

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers