Home Politiek 396 miljoen euro Vlaamse corona-steun voor toeristische sector

396 miljoen euro Vlaamse corona-steun voor toeristische sector

De Vlaamse Regering betaalde al 396 miljoen euro steun uit aan noodlijdende actoren uit de brede toeristische sector tijdens deze aanslepende coronacrisis. Dat blijkt uit de antwoorden van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en Vlaams minister van Economie Hilde Crevits op vragen van Vlaams volksvertegenwoordiger en onze stadsgenote Cathy Coudyser (N-VA). “De nood is hoog maar Vlaanderen treedt de sector daadkrachtig bij en helpt gezonde bedrijven met liquiditeitsproblemen als gevolg van deze crisis om een doorstart te maken”, aldus Cathy Coudyser.

Uit een analyse van Graydon blijkt dat het aandeel toeristische bedrijven dat met ernstige liquiditeitsproblemen kampt door coronacrisis veel hoger is dan over alle andere sectoren in Vlaanderen. Ondersteuning is nodig om de sector overeind te houden.

De Vlaamse regering speelde kort op de bal en vaardigde onmiddellijk bij de eerste lockdown een reeks generieke economische steunmaatregelen uit waar ook ondernemers uit de toeristische sector gebruik van konden maken. Uit de antwoorden van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits blijkt dat 1.419 Vlaamse toeristische actoren voor bijna 4,2 miljoen euro corona-compensatiepremies kregen uitgekeerd. Ook de hinderpremie werd door de toeristische sector massaal aangevraagd. In totaal hebben 27.508 Vlaamse toeristische actoren een hinderpremie gekregen, goed voor een impuls van zo’n 360 miljoen euro. Via het Vlaams beschermingsmechanisme ontvingen daarnaast nog eens 2.381 ondernemingen uit de toeristische sector ongeveer 12,8 miljoen euro ondersteuning.

Generieke steunmaatregelen voor West-Vlaamse culturele actoren
Hinderpremie

Het Vlaams Agentschap voor Ondernemen heeft op heden 6.535 West-Vlaamse toeristische ondernemingen een hinderpremie uitbetaald voor een totaal bedrag van 85.619.880 euro.  

Compensatiepremie

Daarnaast keerde het agentschap ook compensatiepremies uit aan 228 West-Vlaamse toeristische actoren. In totaal gaat het nog eens om een impuls van 667.500 euro.

Vlaams beschermingsmechanisme


Onder het Vlaams beschermingsmechanisme kregen nog eens 441 actoren uit de West-Vlaamse toeristische sector ondersteuning ten bedrage van 2.698.048 euro.  

Om tegemoet te komen aan door de coronacrisis veroorzaakte specifieke noden stelde de Vlaamse regering een Vlaams noodfonds in. Daaruit werd 28,45 miljoen euro gereserveerd voor de ondersteuning van actoren uit het sociaal en jeugdtoerisme.

Van deze middelen werden tot op heden volgende bedragen aangewend:

  • 3,8 miljoen euro voor erkende zorgtoeristische verblijven ter compensatie van vakanties voor mensen met een zorgnood die niet konden plaatsvinden
  • 2,5 miljoen euro voor vakantie organisaties ter compensatie van vakanties voor mensen met een beperking die werden afgelast
  • 8,1 miljoen euro voor erkende jeugdverblijven voor het wegvallen van vele overnachtingen (zoals schooluitstappen)
  • 3,9 miljoen euro  voor toeristische partners binnen het netwerk Iedereen Verdient Vakantie die in de zomer van 2020 activiteiten georganiseerd hebben op maat van kwetsbare jongeren
  • 356 000 euro voor 19 projectvoorstellen in het kader van de projectoproep #ontdekkingtroef
  • 372 000 euro heropstartsubsidiesvoor 93 Rap op stap kantoren

Voor de relance van de toeristische sector heeft de Vlaamse regering bijkomend 150 miljoen euro voorzien in het kader van het Vlaamse relanceplan “Vlaamse veerkracht”.

Tot slot werd in de schoot van VLAIO net voor het kerstreces nog een sectorspecifieke levenslijn van nog eens 30 miljoen euro opgericht.

“De Vlaamse steunmaatregelen hebben de solvabiliteit en het overleven van veel toeristische ondernemingen op korte termijn veiliggesteld. De bijkomende relancemiddelen en de recent aangekondigde levenslijn biedt onze Vlaamse toeristische ondernemers nu ook op middellange termijn het broodnodige perspectief”, aldus Cathy Coudyser.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers