Home Cultuur Dichteres Delphine Lecompte met haar prozadebuut ‘Beschermvrouwe van de verschoppelingen’

Dichteres Delphine Lecompte met haar prozadebuut ‘Beschermvrouwe van de verschoppelingen’

Dichteres Delphine Lecompte kleindochter van wijlen Dokter Lecompte uit onze gemeente was vooral bekend bij literaire fijnproevers, tot ze met haar zelfrelativerende humor en intelligentie aan de televisiequiz ‘De Slimste Mens’ deelnam. Ze schopte het uiteindelijk tot de finale en schitterde op de derde plaats. Maar voor de poëzie en de literatuur in het algemeen is ze geen brons, maar goud waard. Haar deelname aan ‘De Slimste Mens’ op VIER is meteen goede reclame voor de publicatie van haar prozadebuut ‘Beschermvrouwe van de verschoppelingen’ (verschijnt in februari 2021)

Ze dicht om te overleven, want leven kan ze er amper van. Toch is Delphine Lecompte (°1978), kleindochter van de beroemde dokter, gelukkig in het bij momenten sinistere sprookje waar ze in woont. ‘Er zit veel woede in mij, maar door in mijn fantasie met mensen af te rekenen, hou ik het gezond.’

Sinds haar debuut als dichteres, nu bijna drie jaar geleden, is Delphine Lecompte incontournabel. Met de allereerste bundel, De dieren in mij, won ze de C. Buddingh’-prijs en de prijs Letterkunde van de provincie West-Vlaanderen. Er volgde een tweede boek, Verzonnen prooi, en begin dit jaar publiceerde ze haar derde, Blinde gedichten. Haar eerste ambitieuze, volwassen worp, volgens de achterflap. De literaire wereld en het poëzieminnende publiek dragen haar op handen.

Haar geheim? Ze maakt bezwerende poëzie, eigenlijk eerder korte verhalen vermomd als gedichten. Met absurde beelden en verhaallijnen neemt ze de lezer mee in een bevreemdende koortsdroom, om hem vervolgens met een nijdig rukje weer bij de realiteit te brengen. Lees haar en je weet: dit meisje is niet helemaal van deze wereld. Haar gedichten verraden waar ze dan wel vandaan komt. Uit de tijd dat de dieren nog spraken, dat kan niet anders. Er gaat een magische kracht uit van de profetische merels, de oude trouwe kruisboogschieter, de tirannieke moeder en de mannen met bijna uitgestorven beroepen als de touwslager, de imker en de ezeldrijver. Maar ze bestaan allemaal, zegt ze. Ze zijn even echt als de peperkoek die ze me aanbiedt.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers