Home Cultuur De techniek academie dat is leren bouwen aan de toekomst

De techniek academie dat is leren bouwen aan de toekomst

Vanaf 20 januari 2021 is er opnieuw de Knokke-Heist.  Dit initiatief betrekt kinderen van 10 tot 12 jaar op een unieke wijze bij techniek en technologie (STEM).  Het kent in West- en Oost-Vlaamse gemeenten een groot succes, en dus ook in Knokke-Heist. Dit is een initiatief van het gemeentebestuur KnokkeHeist en de Hogeschool VIVES. 

Iedereen weet dat de Vlaamse arbeidsmarkt al jaren met een structureel tekort aan technische en wetenschappelijke profielen kampt. Zelfs in crisistijden raken de vacatures niet ingevuld. Dit is een duidelijk signaal dat er te weinig jongeren voor een technische loopbaan kiezen.

De regering heeft via het Vlaams STEM-actieplan (2012-2021) al een eerste stap gezet om hier iets aan te doen. Maar ook de gemeente kan een belangrijke rol spelen om kinderen vertrouwd te maken met techniek.  Voor deze editie verleent het gemeentebestuur van Knokke-Heist alweerhaar steun aan dit initiatief.

De volledige reeks bestaat uit 12 workshops tussen 20 januari en 5 mei 2021 op woensdagnamiddag van

13u30 tot 15u30. Vanaf dan gaan we met 20 kinderen uit de stad  aan de slag rond technische topics. In 12 sessies van 2 uur brengen we jongeren op een creatieve manier, via STEM-didactiek,  in contact met chemie, hout, metaal/kunststof, elektriciteit, bouw, informatica/robotica.  Deze workshops gaan door in het jeugdcentrum, Hofstraat 14. Er wordt corona-veilig gehandeld.

Er is begeleidingdoor professionele techniekcoaches. Ook een actief bedrijfsbezoek is voorzien en op het einde nodigen we alle ouders uit op een diploma-uitreiking (afhankelijk van de corona-toestand).  Geïnteresseerden uit het 5de of  6de leerjaar kunnen zich reeds aanmelden. Het aantal plaatsen is beperkt tot 20 deelnemers.   

Interesse laten blijken kan via www.techniekacademieknokkeheist.be De inschrijving kan via deze websitei. De deelnameprijs van deze workshops bedraagt €70, materiaal en verzekering inbegrepen. Er is een fiscaal attest voorzien zodat tot 45% gerecupereerd kan worden. Voor een 2e kind binnen hetzelfde gezin bedraagt de deelnameprijs €60. De UITpas kan hiervoor ingezet worden.

Burgemeester Graaf Leopold Lippens : “Zit je in het vijfde of zesde leerjaar? Ben je graag creatief bezig?

Wil je mensen helpen en de wereld verbeteren? Kriebelt het om zelf van alles te maken? Dan is de Techniekacademie van Knokke-Heistideaal voor jou. In een gezellige sfeer en in een echt technologielabo, zal je heel wat opsteken.”

De Techniekacademies worden positief geëvalueerd.  97% van de ouders wil zijn dochter/zoon opnieuw inschrijven en  98% van de kinderen vond de Techniekacademie leuk.

Dankzij een jarenlange werking in het onderwijs is ons team bijzonder ervaren in het opzetten van technologie-STEM-gerichte incentives op regionaal en nationaal vlak. 

Het plaatselijk bedrijf Warnier steunt deze Techniekacademie. Andere kandidaat bedrijfspartners zijn

welkom en kunnen zich aanmelden. Ook de basis- en secundaire scholen  steunen deze Techniekacademie.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers