15.3 C
Knokke-Heist
5 augustus , 2021
HomePolitiekKnokke-Heist zet in op activiteiten met focus op het Nederlands

Knokke-Heist zet in op activiteiten met focus op het Nederlands

Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts trekt 10.700 euro uit voor taalstimulerende activiteiten in Knokke-Heist.  In totaal zullen er in Vlaanderen 55  projecten van start gaan voor een bedrag van twee miljoen euro. De projecten worden georganiseerd door lokale besturen in samenwerking met tal van lokale partners. “Knokke-Heist zet taalprojecten op voor kleuters, kinderen uit de lagere school en jongeren van secundaire scholen.  Logopediepraktijk De Boeie coördineert en werkt samen met de scholen, de bibliotheek, spelotheek De Wip en MAAK.” weet gemeenteraadslid Fabienne Pottier.

Kinderen uit gezinnen van wie de thuistaal niet het Nederlands is, lopen vaak een verhoogd risico op een hobbelig schoolparcours. Daarom zet de Vlaamse Regering fors in op de kennis van de Nederlandse taal. Ze hebben als doel kinderen en jongeren die thuis weinig of geen Nederlands spreken te helpen om onze Nederlandse taal beter te leren kennen tijdens schoolvakanties of tijdens naschoolse momenten.

“In Knokke-Heist zijn er heel wat kinderen waarvan de thuistaal niet het Nederlands is.”, zegt N-VA gemeenteraadslid Fabienne Pottier. De meest voorkomende niet-Nederlandse thuistalen van kinderen uit Knokke-Heist zijn Arabisch, Frans, Engels, Roemeens, Punjabi, Turks, Tibetaans, Indisch en Pools.  “Dankzij logopediepraktijk De Boeie krijgen deze kinderen individuele begeleiding zowel naschools als tijdens de vakantieperiodes en worden alle facetten van taal gestimuleerd.” vult Fabienne Pottier (N-VA) aan.  Hoe sneller deze kinderen Nederlands spreken, lezen, schrijven en begrijpen, hoe beter ze kunnen integreren in onze gemeenschap en hoe meer kans op succes ze hebben in hun schoolloopbaan.  Dat leidt tot meer en betere tewerkstellingskansen later.  Deze investering in kinderen loont op lange termijn. “Er wordt hier nauw samengewerkt met de scholen, de , de spelotheek en MAAK.  Kleuters krijgen een taalreis.  Kinderen uit de lagere school worden taalwijs en voor het secundair heet het project taalparadijs.”  N-VA Knokke-Heist dankt hu partijgenoot de minister voor de steun maar heeft alle appreciatie voor iedereen die zich inzet om anderstalige kinderen alle kansen te geven.

3 REACTIES

  1. Als je alle kinderen maximale kansen wil geven , geef hen dan ook de kans om onze tweede landstaal frans en ook engels te leren. Dit geld ook voor volwassenen.

  2. Als de uitbaters van de handelszaken in KH nu eens zouden beginnen met hun zaak een Vlaamstalige naam te geven, dat zou al een goed begin zijn. Op die manier kunnen zij respect te tonen voor onze mooie taal.

    • Om dan nog te zwijgen van de immobilienmarkt . Hoeveel appartementsgebouwen dragen een vlaamse naam ?

Er zijn geen reacties meer mogelijk.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers