woensdag, mei 29, 2024
HomeKnokke-HeistLigt Turbulentie rond de Heldentorens aan de basis van de stormschade?

Ligt Turbulentie rond de Heldentorens aan de basis van de stormschade?

In onze deelgemeente Heist zorgden de Heldentorens vrijdagavond mogelijks voor een verrassende effect. Een plotselinge windvlaag, versterkt door de torens, vernielde de vitrine van wassalon Washbox. Dit incident roept intussen vragen op over het effect van hoge gebouwen op de omgeving.

Scherven ruimen

De impact van de wind was zo hevig dat het glas van de voorzijde van Washbox aan diggelen ging. Rond 23.00 uur was de brandweer van de Zone1 ter plaatse om de scherven op te ruimen en de rijbaan veilig te stellen. De zaak werd provisorisch afgesloten met houten platen.

Verklaring van experts

Volgens experts kunnen hoge gebouwen zoals de Heldentorens een trechtereffect creëren, waarbij wind wordt samengeperst en versneld tussen de gebouwen door. “Dit kan leiden tot verrassend krachtige windvlagen op bepaalde plekken, zelfs wanneer er geen storm voorspeld is,” legt een meteoroloog aan onze redactie uit. Dit fenomeen kan vooral in stedelijke gebieden met hoge bouwwerken voor problemen zorgen.

Vergelijking met eerdere incidenten

Dit is niet het eerste incident waarbij hoge bouwwerken voor problemen zorgen in de regio. Eerder waren er al problemen bij het sociaal huis in Knokke-Heist, waar na elke storm schade aan het dak was door sterke windvlagen in de omgeving van de toren. Deze gebeurtenissen onderstrepen de noodzaak voor aangepaste bouwvoorschriften en wellicht meer onderzoek naar het effect van gebouwen op lokale windpatronen. Toch was er ook een zogenaamd wind en zononderzoek nodig voor de bouwvergunning van de Heldentorens. vraag is dan ook of er nieuwe maatregelen nodig zijn.

Washbox zelf zal allicht beter zwaardere raamprofielen moeten plaatsen en de raamvolumes kleiner maken. Om dergelijke voorvallen in de toekomst te vermijden. De kans is groot de de verzekeringsmaatschappij nu een expert zal aanstellen om na te gaan waar de verantwoordelijkheden liggen.

Ons gedacht…

Het incident bij Washbox is een duidelijk voorbeeld van hoe stedelijke ontwikkeling en natuurkrachten kunnen botsen. Met de bouw van de Heldentorens is een nieuw element toegevoegd aan het plaatselijk klimaat, een element dat wellicht meer aandacht vereist in de toekomstige stadsplanning.

1 REACTIE

  1. Tijd om definitief het einde van de speeltijd te blazen. De betonnering van Knokke-Heist is reeds veel te ver gegaan. Inzakkingen rond de Hoost, Wervelwinden rond de torens, Volgelopen kelders op de Kustlaan omdat het water niet meer weg kan… Om niet te spreken van de bezoedeling van het landschap die de Heldentoren (de schandpaal), de One Carlton, de stationstoren… of nog het Albertplein dat nu alleen maar de bijnamm “Place-tu-m’y-verras-plus” kan meedragen. Stop met die kankers. Benieuwd hoe de politieke partijtjes hierop zullen reageren. Van JA! kennen we het antwoord: alles voor de promotoren. De (nieuwe) Gemeentebelangen hebben het blijkbaar begrepen: het is NEE! De anderen ?