Home Zwinregio Zeebrugge Nieuwe Sluis in Zeebrugge staat op losse schroeven

Nieuwe Sluis in Zeebrugge staat op losse schroeven

Een zoveelste hoofdstuk in het verhaal van de nieuwe zeesluis in Zeebrugge: de auditeur van de Raad van State heeft in twee verslagen geadviseerd om het voorkeursbesluit te vernietigen, weet Focus TV. Dat voorkeursbesluit duidt de huidige Visartsluis aan als voorkeurslocatie om de nieuwe zeesluis in Zeebrugge…

Maar enkele partijen hebben in 2019 bij de Raad van State een verzoekschrift tot nietigverklaring van het voorkeursbesluit ingediend. De auditeur volgt hen nu met een dubbel negatief advies. Het is nu afwachten of de Raad van State de auditoraatsverslagen volgt of niet.

Jan Goemaere, voorzitter van de taskforce: “Het is te vroeg om ervan uit te gaan dat al het harde werk van het afgelopen jaar voor niets is geweest. Afhankelijk van het definitief arrest zijn er meerdere mogelijkheden. We dienen de uitspraak af te wachten alvorens daarover zelf uitspraken te kunnen doen. Aangezien communicatie in dit project heel belangrijk is, hebben we alle betrokken burgers, bedrijven en stakeholders op de hoogte gebracht en duidelijk gemaakt wat dit wel en niet betekent voor het project. Dat zullen we ook doen bij de uitspraak.”

De nieuwe zeesluis moet er komen omdat de oude Visartsluis niet meer voldoet aan de noden van de moderne scheepvaart. Momenteel is de achterhaven volledig aangewezen op de Vandammesluis. De investering in de nieuwe sluis bedraagt 1 miljard euro. De discussie over de locatie is al jaren aan de gang. Een nieuwe Visartsluis is niet alleen de snelste maar ook de goedkoopste oplossing van de zes die op tafel lagen. Voor APZI, die opkomt voor de belangen van de ondernemers in de Zeebrugse haven, is  de Visartsite een goede keuze.

Maar veel buurtbewoners zijn tegen. De werken zullen tien jaar duren, en zullen voor heel wat hinder zorgen. Bovendien moeten er 35 huizen verdwijnen. Door te kiezen voor de Visart wordt Zeebrugge verder in twee delen gesneden. Dat treft iedere Zeebruggenaar recht in het hart, vinden velen.

1 REACTIE

  1. Hopelijk blijft men de bouw van de nieuwe zeesluis niet uitstellen. De Burgemeester Pierre Vandammesluis is al 35 oud. Moest er zich een ernstig mankement voordoen doordat bv. de sluisdeuren niet meer open kunnen of één van de vier wipbruggen mankeert ligt de volledige achterhaven lam. Dit zou een verschrikkelijke en niet te overziene ramp zijn voor de haven.
    Een dringend compromis en gezond verstand dringen zich nu wel degelijk op. Of zouden er bepaalde havenlobbyisten van niet nader te noemen andere haven(s) de zaak willen tegenhouden zodat ze bv. de autotrafieken, de kiwi’s en Tropicana kunnen afsnoepen? Persoonlijk vind ik dat er na al die jaren van “studie en gebazel” binnenkort iets waar iedereen mee kan leven uit de bus komt. Let wel, tegenstanders zal je altijd hebben. Dat is zelfs zo voor bv. het aanbrengen van een kleine wijziging van een woonhuis waar de buurman jaloers van wordt niettegenstaande alles wettelijk is verlopen.

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers