Home Zwinregio Stad Damme Stad Damme wil haar steentje bijdragen om de klimaatopwarming te beperken

Stad Damme wil haar steentje bijdragen om de klimaatopwarming te beperken

Stad Damme wil haar steentje bijdragen om de klimaatopwarming te beperken en ons aan te passen aan de gevolgen van de klimaatopwarming die er nu al zijn. Damme werkt daarom samen met de gemeenten rond Brugge om het ‘Lokaal klimaatbeleid Noord-West-Vlaanderen’ op te zetten. Hebt u goede ideeën voor dit plan? Vul dan in januari 2021 de enquête in. Het duurt maar 10 minuten. Misschien treed je nadien zelfs toe tot het Klimaatatelier?

Stad Damme heeft al sinds 2016 een energieactieplan waarin opgenomen is hoe we energie willen besparen en inzetten op hernieuwbare energie. Dit plan wordt nu opgeschaald tot een volwaardig klimaatplan, met een aanpak van de klimaatuitdagingen zoals drogere zomers, fellere buien of hittegolven.

Het stadsbestuur ondertekende het nieuwe Burgemeestersconvenant voor klimaat en energie. Dit convenant is een Europees initiatief om gemeenten en steden te betrekken bij de aanpak van klimaatopwarming. Onder de naam ?Lokaal klimaatbeleid Noord-West-Vlaanderen? willen we actie ondernemen samen met Beernem, Blankenberge, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Torhout, Zedelgem en Zuienkerke.

De doelstellingen van het Burgemeestersconvenant zijn duidelijk:

  • ons steentje bijdragen om de klimaatopwarming te beperken, door tegen 2030 de uitstoot van CO2 op ons grondgebied met 40 procent te verminderen in vergelijking met 2011. De verbranding van fossiele brandstoffen (steenkool, olie, gas) veroorzaakt het broeikasgas CO We moeten dus fossiele brandstoffen vervangen door koolstofvrije alternatieven. Efficiënter omgaan met energie maakt de omschakeling makkelijker. Gelukkig is energie uit hernieuwbare bronnen nu ook betaalbaar.
  • ons aanpassen aan de klimaatopwarming die nu al merkbaar is en nog zal toenemen. De uitdaging is om samen onze weerbaarheid te verhogen bij bijvoorbeeld hittegolven, droogteperiodes of door wateroverlast aan te pakken.  

Het klimaat is geen ver-van-ons bed verhaal. Daarom willen we zo veel mogelijk mensen betrekken om een goed klimaatplan 2030 op te maken en het samen uit te voeren. Niemand kan deze uitdaging alleen aanpakken. Enkel met de inzet van alle inwoners, handelaars, bedrijven, landbouwers, verenigingen, deskundigen en overheden kunnen we de doelstellingen halen.

Jouw mening telt! Vul onze klimaatenquête in!

Heb je goede ideeën voor het klimaatplan? Wat vind je belangrijk, wat lijkt je minder zinvol? Wat wil je zelf doen of doe je al? Geef via onze enquête jouw mening over lokale klimaatacties en wat we samen kunnen doen. Je kunt de enquête invullen tot 31 januari 2021. Dat duurt ongeveer 10 minuten.

Let wel: per toestel (pc, laptop, smartphone, tablet) kan je de link slechts één keer gebruiken.

Bij het begin van de enquête duid je aan of de vragenlijst invult als inwoner of voor je bedrijf/zaak/onderneming.

Wil je beide versies invullen? Dit kan door na het verzenden van je antwoorden de bevraging opnieuw op te starten op een ander toestel.

Klik hier om de bevraging in te vullen.
Alvast bedankt voor jouw tijd, inspanning en positieve inbreng!

Smaakt het naar meer? Welkom op het klimaatatelier!

Wil je na het invullen van deze enquête samen verder nadenken en concreter ingaan op acties? Dat kan door op het einde van de bevraging aan te geven dat je in het voorjaar 2021 wil deelnemen aan het klimaatatelier in onze stad. Doen!

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers