Home Cultuur Strandbloemen in crêpepapier zijn nu ook erfgoed

Strandbloemen in crêpepapier zijn nu ook erfgoed

Tijdens de zomermaanden maken heel wat kinderen samen met hun ouders of grootouders bloemen in crèpepapier. Ze zetten daarna een kraampje op het strand en ruilen de bloemen voor schelpen. Welke schelpen dat zijn, verschilt van Knokke tot Heist en andere kustgemeenten. Het is een unieke traditie aan onze kust en het wordt in alle kustgemeenten gedaan. Zoiets komt niet voor in het buitenland. Je kon er zelfs in onze gemeente al workshops over volgen tijdens de Folkloremarkt.

Hoe is het ontstaan?

Hoe het strandbloemenspel ontstond, is onduidelijk. Het begon in de jaren 1920 en werd daarna van generatie op generatie doorgegeven. Vooral de opkomst van het massatoerisme na de tweede wereldoorlog zorgde voor meer spelende kinderen aan de kust en dus ook voor een toename van strandbloemenwinkeltjes.

Kinderen leren bij

“Het is belangrijk dat de traditie kan worden voortgezet omdat de kinderen er heel veel van leren”, zegt Triene Vandenbussche van de vzw Kusterfgoed: “De kinderen leren hierbij heel wat skills. Zo raken ze niet alleen bedreven in verkooptechnieken en prijssetting, maar leren ze ook communiceren met kinderen die een andere taal spreken. De strandbloemenverkoop is dus niet alleen een traditie die de verschillende generaties binnen een familie verbindt, maar die ook kinderen van verschillende achtergronden samenbrengt.”

Dankzij de aanvraag van Kusterfgoed, krijgt deze traditie een plaats op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Daarop staat bijvoorbeeld ook het garnaalvissen met paarden in Oostduinkerke of de Last Post in Ieper.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers