Home Knokke-Heist 66,4% van de Knokke-Heistenaars binnen de doelgroep lieten zich onderzoeken

66,4% van de Knokke-Heistenaars binnen de doelgroep lieten zich onderzoeken

We hebben het allemaal druk. Er is dus altijd wel iets dat dringender is dan al het andere. Kanker vroeg opsporen is belangrijk. En toch… van uitstel komt afstel. Als je iets niet meteen doet, loop je het risico dat het er niet van komt.  “Ik doe het straks wel. Eerst nog even de stad in.” “Ik doe het later wel. Het is even druk op het werk.” “Geen tijd. Want de bus was te laat.” BlaBlaBla. Geen excuses. Doe de stoelgangtest. Want tijdig opsporen is belangrijk. Vroegtijdige opsporing biedt de beste bescherming tegen dikkedarmkanker. Doe van je 50ste tot en met je 74ste elke twee jaar de stoelgangtest! 

In Knokke-Heist liet 66,4% van de mannen en vrouwen van 51 tot en met 74 jaar zich preventief onderzoeken en zo scoren we hoger dan de gemiddelde deelname in onze provincie. Het gemeentebestuur is trots op dit cijfer en streeft ernaar om dit gunstige cijfer te behouden en zelfs nog te verhogen in de toekomst. 

Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker 

In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek DikkedarmkankerHet onderzoek moedigt mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar aan om elke twee jaar gratis een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker. Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen poliepen worden opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek. 

Tijdig opsporen is belangrijk.  Doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter. 

Wil je weten wanneer je een uitnodiging in de brievenbus mag verwachten? 

Dat kan heel eenvoudig online én mobiel met: 

Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden.  
Inloggen kan via je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken. 

1 REACTIE

  1. Het is jammer dat die andere 33% het niet nodig vinden (uit schrik?) zich te laten onderzoeken om er zeker van te zijn dat er zich geen poliepen of andere meestal niet kwaadaardige aangroeisels in de dikke darm bevinden. Het houdt juist niets in en volgens de dokters zijn eventuele poliepen niet kwaadaardig maar ze kunnen het na jaren wel worden als er niet naar gekeken wordt. Krijg je nieuws dat je verder moet kijken hoef je zeker niet te panikeren want ikzelf en veel andere mensen hebben het zelf meegemaakt en het is niet “schrikbarend”. Ik heb de deelname aan het onderzoek geen ogenblik beklaagd wel integendeel niettegenstaande ik ook niets voelde. Ik durf er hier gerust over schrijven want het is zeker geen TABOE. Er zijn héél veel mensen die met kleine aangroeisels rondlopen zonder het te voelen of te weten maar ZEKER is ZEKER. Daarom raad ik iedereen aan dit onderzoek te doen. Als ze één of meer poliepjes vinden halen ze deze weg via een coloscopie met een heel lichte verdoving en mag je praktisch direct huiswaarts keren. Dan raden ze je aan om de drie tot vijf jaar eens terug op controle te komen wat ook geen ramp is.

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers