HomeCultuurDigitale Zondagbabbel met Luc Van Haute

Digitale Zondagbabbel met Luc Van Haute

Op zondag 2 mei 2020 om 10 uur organiseert de gemeentelijke openbare bibliotheek in samenwerking met het Cultuurcentrum Knokke-Heist een digitale Zondagbabbel met Luc Van Haute. Jooris Van Hulle gaat in gesprek met deze gepassioneerde japanoloog. 

Luk Van Haute (1963) is vertaler-tolk en japanoloog. Na Oosterse filologie gestudeerd te hebben aan de universiteit van Gent en Japanse literatuur in de universiteit van Tokyo promoveerde hij in 1997 op een proefschrift over het vroege werk van Nobelprijswinnaar Kenzaburo Oë. De decennia daarna verbleef hij in diverse hoedanigheden in Japan: als werknemer bij een filmproductiemaatschappij, als tolk, als toerist, als schoonfamilie, als academicus, als journalist, als literair vertaler… Later doceerde hij aan verschillende instituten, waaronder de UGent, de universiteit van Leiden en de KU Leuven. 

Hij geeft geregeld lezingen over Japanse literatuur, cultuur en maatschappij en schrijft ook over die thema’s voor diverse kranten en tijdschriften. Naast Oë vertaalde hij onder meer Haruki Murakami, Soseki Natsume en Yasunari Kawabata. In 2015 scoorde zijn vertaling van De kat van Takashi Hiraide erg goed. 

Luk Van Haute won in 2015 de Filter vertaalprijs voor Liefdesdood in Kamara en andere Japanse verhalen; een bundel van eenenveertig Japanse korte verhalen. In 2019 publiceerde hij het non-fictie boek Japan: schetsen uit het leven (Lannoo), gebaseerd op ervaringen, belevenissen en ontmoetingen in Japan.  Vooraf inschrijven hoeft niet. Om het gesprek te volgen kan je op zondag 2 mei 2021 om 10 uur.

Klik hier om deze zondag te bekijken!

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers