Home Zwinregio Stad Damme FC Damme blij met gratis zakwoordenboekje voor anderstalige voetballers

FC Damme blij met gratis zakwoordenboekje voor anderstalige voetballers

Het is week van het Nederlands en dat vonden de Voetbalbond, Voetbal Vlaanderen, vzw de Rand en de Taalunie het goede moment om een gratis zakwoordenboekje uit te brengen voor anderstalige voetballers. Het wordt in 10.000 exemplaren verspreid en is bedoeld voor alle professionele en amateurclubs. Het is een boekje dat van pas kan komen voor voetbalclub FC Damme. Daarbij spelen heel wat asielzoekers die verblijven in het opvangcentrum van het Rode Kruis in de vroegere militaire basis in Sijsele. 

Het boekje telt zo’n 500 woorden en is opgedeeld in 10 korte hoofdstukken zoals “het voetbalveld”, “mijn voetbalzak”, “de training”. Daarnaast besteedt het boekje aandacht aan de kleedkamer, leert het jongeren te vertellen waar ze pijn hebben of hoe ze een drankje bestellen in de kantine. De kleurrijke tekeningen en de spelelementen maken het boekje heel toegankelijk.  Zo is er onder meer de woordpuzzel “Welke 7 kledingsstukken is Lukaku vergeten?”. Het zakwoordenboekje is bedoeld voor anderstalige voetballers, hun ouders en hun trainers. 

Vooral bruikbaar voor kinderen?

William Deroo is coördinator van de beloften bij FC Damme. Hij is blij met het initiatief, maar vindt dat het vooral van pas zal komen voor de kinderen: “De kinderen van de mensen uit het opvangcentrum gaan zoals hun leeftijdgenootjes van het dorp naar een school in de buurt en pikken daar het Nederlands zeer snel op. Voor hen en voor hun ouders zal het van pas komen. Voor mijn groep, ligt dat wat moeilijker. Die spelers zijn al wat ouder. Voor mijn groep is het jammer dat je voor het zakwoordenboekje al een zekere kennis van het Nederlands moet hebben, zei hij bij de collega’s van Radio 2” 

Nederlands of West-Vlaams?

Voor de groep van William Deroo is de vraag: gebruik ik tijdens de training en de wedstrijden Frans, of Engels, of standaard Nederlands? Hij moet toegeven dat hij ook veel West-Vlaams spreekt. Het is een open vraag of een West-Vlaamse versie van “Aftrap” een goed idee zou zijn. Of belast je dan de nieuwkomers met nog een nieuwe taal: het West-Vlaams? In elk geval is het voor hem niet simpel om termen als “een blok zetten” en “rugdekking” in het Frans en het Engels uit te leggen. 

Schot in de roos (of in het doel?)

In elk geval is FC Damme niet meer weg te denken uit het leven van vele bewoners van het tijdelijk opvangcentrum. “Ik zie de jongens openbloeien”, lacht William Deroo; “In het begin werden onze trainers zelfs gek, omdat ze overspoeld werden met kandidaat-voetballers. Ik denk dat veel van die mensen zich gewoon vervelen en blij de kans grijpen om iets te doen. Intussen hebben we de kandidaten wat meer kunnen verdelen, is het wat meer gestabiliseerd. Het loopt eigenlijk heel vlot.”

Zakwoordenboekjes kan je aanvragen met een mail naar integratie@rbfa.be

- Advertisment -

Lees ook dit

Het Leven Zoals Het Is Knokke-Heist

Elke week stelt de dienst Burgerzaken van de gemeente een overzicht op van de geboorten, huwelijken en overlijdens van alle betrokken burgers die geen...

Rouwbericht: Luc De Groote, voormalig directeur marketing bij de dienst Toerisme van Knokke-Heist

Luc De Groote, voormalig directeur marketing bij de dienst Toerisme van Knokke-Heist is op zondag 22 november 2020 op 65-jarige leeftijd in Gent overleden aan een slepende...

Het kerstseizoen bij de lokale omroep van Knokke-Heist start op 7 december

Het kerstseizoen bij de lokale omroep van Knokke-Heist start op 7 december! Niemand minder dan Mr. Christmas Michael Bublé opende met één van zijn...

Recente reactie van onze lezers