vrijdag, februari 23, 2024
HomeDammeHervatting Werken aan Hoppinpunt: Een Nieuwe Fase voor Mobiliteit in Damme

Hervatting Werken aan Hoppinpunt: Een Nieuwe Fase voor Mobiliteit in Damme

Deze week markeert de hervatting van de werken aan het innovatieve Hoppinpunt aan de Bruggesteenweg in Sijsele, een project dat de manier waarop inwoners en bezoekers van de regio zich verplaatsen, zal transformeren. Uitgevoerd door het Agentschap Wegen en Verkeer, dat de verantwoordelijkheid draagt voor het beheer van de N9, naast andere Vlaamse gewest- en autosnelwegen en fietspaden, beloven deze werken een significante verbetering in lokale mobiliteit en toegankelijkheid.

Voortgang en Verwachtingen

Na vertragingen door onvoorziene weersomstandigheden in de herfstmaanden, waarbij hevige regenval de voortgang stremde, en een pauze tijdens de kerstvakantie, zijn de werken op 29 januari met hernieuwde energie hervat. Met de ambitie om tegen eind maart 2024 de werkzaamheden te voltooien, zet het team zich in voor de afronding van essentiële infrastructuurverbeteringen:

  • De finalisatie van bushaltes in beide richtingen, waaronder een nieuwe halte richting Sijsele.
  • Vernieuwingen aan de rijweg en aanleg van een verbeterd fietspad, gericht op het verhogen van de veiligheid voor alle weggebruikers.

Verwachte Hinder

De impact van de werkzaamheden is onvermijdelijk, maar met zorgvuldige planning wordt geprobeerd de overlast te minimaliseren:

  • Fietsers worden omgeleid via duidelijk aangegeven alternatieve routes om veilig hun bestemming te bereiken.
  • Autobestuurders zullen merken dat tijdelijke verkeerslichten de doorstroming in de werfzone reguleren, waarbij het verkeer beurtelings wordt toegelaten.
  • Openbaar Vervoer ondervindt ook aanpassingen; reizigers worden aangemoedigd de routeplanner van De Lijn te raadplegen voor de meest actuele informatie.

Het Hoppinpunt: Een Blik op de Toekomst

Het Hoppinpunt in Sijsele is ontworpen als een model voor toekomstige mobiliteit, waarbij het gemak van overstappen tussen verschillende vervoersmodaliteiten centraal staat:

  • Een nieuw dubbelrichtingsfietspad langs de noordzijde verhoogt de veiligheid en toegankelijkheid voor fietsers.
  • Middeneilanden op de Bruggesteenweg faciliteren een veilige oversteek voor fietsers in twee etappes.
  • Parkeerplaatsen voor elektrische deelauto’s, inclusief laadpaal, moedigen het gebruik van duurzame vervoersopties aan.
  • Een ruime fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer twintig fietsen, waardoor de keuze voor fietsen als vervoermiddel aantrekkelijker wordt.
  • Een digitale Hoppin-zuil zal gebruikers assisteren bij het kiezen van het meest geschikte vervoermiddel voor hun reis.
Dit project onderstreept de inzet voor duurzame mobiliteit en de transitie naar een meer geïntegreerd transportsysteem. Het belooft niet alleen de directe omgeving van Sijsele te verrijken maar dient ook als inspiratie voor toekomstige ontwikkelingen in Vlaanderen en daarbuiten.