woensdag, mei 22, 2024
HomeKnokke-HeistKnokke-Heist viert Molendag op zondag 28 april 2024

Knokke-Heist viert Molendag op zondag 28 april 2024

Op zondag 28 april 2024 staat Vlaanderen in het teken van Molendag, waarbij talrijke molenaars paraat staan om bezoekers te verwelkomen en rond te leiden. In Knokke-Heist openen twee historische molens hun deuren voor het publiek: de Kalfmolen en de Callantmolen. Beide locaties bieden een unieke kans om de rijke geschiedenis en het functioneren van deze monumenten te ontdekken. Bij gunstige weersomstandigheden kunnen bezoekers de wieken van de molens in actie zien en krijgen ze deskundige uitleg van de molenaars.

Kalfmolen: Een Historisch Icoon

De Kalfmolen, een imposante houten staakmolen gelegen in de wijk Het Kalf nabij Het Zoute, dateert van vóór 1681. Deze iconische molen, oorspronkelijk gebruikt als korenmolen, heeft door de eeuwen heen verschillende restauraties ondergaan. Opvallend zijn de jaartallen in het houtwerk, waaronder 1746 op het vangwiel en gegraveerde jaartallen als 1705, 1733 en 1770. Hoewel de molen in 1925 werd hersteld, werd ze kort daarna buiten werking gesteld. Gelukkig werd de molen in 1939 erkend als beschermd monument, wat verdere achteruitgang voorkwam. Dankzij restauratiewerkzaamheden in 1980 en 2008 is de molen weer operationeel en wordt ze beheerd door de gemeente Knokke-Heist.

Callantmolen: Van Korenmolen tot Culinaire Bestemming

De Callantmolen, gelegen in de deelgemeente Ramskapelle, is een stenen grondzeiler die in 1897 werd gebouwd ter vervanging van een eerdere molen. Na een periode van inactiviteit en het gebruik van een gasmotor voor het malen, werd de molen in 2005 dankzij overheidssteun gerestaureerd tot maalvaardige staat. Met twee maalkoppels biedt deze molen een boeiend inzicht in het traditionele maalproces. Het bijbehorende restaurant De Kruier, gevestigd in de voormalige molenaarswoning, werd vorig jaar door Gault&Millau geprezen vanwege het prachtige terras, wat een extra reden is om deze historische locatie te bezoeken.

Afbeelding van de Kalfmolen en de Callantmolen kan de lezers een visuele indruk geven van deze prachtige monumenten.

Ons gedacht…

Molendag biedt een unieke gelegenheid voor zowel lokale bewoners als toeristen om de rijke geschiedenis van molens in Vlaanderen te ervaren. Door het openstellen van monumenten zoals de Kalfmolen en de Callantmolen worden niet alleen cultureel erfgoed behouden, maar ook levendig gehouden voor toekomstige generaties. Mis deze kans niet om een stap terug in de tijd te zetten en de schoonheid van deze historische molens te bewonderen.