13.9 C
Knokke-Heist
5 augustus , 2021
HomeSportOok de Baloise Ladies Tour komt naar Knokke-Heist & Cadzand

Ook de Baloise Ladies Tour komt naar Knokke-Heist & Cadzand

De voormalige BeNe Ladies Tour gaat vanaf dit jaar als de Baloise Ladies Tour door het leven. Tussen 8 en 11 juli zal er vier dagen lang gekoerst worden in de grensstreek tussen België en Nederland, met een deelnemersveld dat wordt gekleurd door drie WorldTeams. “Niet evident in de schaduw van de Giro Rosa” aldus organisator Geert Stevens op het persmoment, dat vanmiddag in Gent plaatsvond.

Tijdritkilometers
De organisatie pakt uit met een gevarieerd parcours, met opvallend veel tijdritkilometers. Beginnen doen de rensters op 8 juli met een avondproloog aan de Leidsche Rijn in Utrecht. Daar rijden ze dwars door het Maximapark heen. Daags nadien worden de eerste Belgische kilometers gemaald in en rond Eeklo. Het Meetjesland wordt in de kijker gezet met negen lokale ronden van 13 kilometer.

Via korte rit in lijn en een elf kilometer lange tijdrit in Knokke-Heist gaat het naar de slotrit, die met onder andere Nokereberg en de Herlegemstraat de lastigste van de vijf is. “Maar ik verwacht geen grote verschillen in de ritten in lijn”, aldus koersdirecteur Joerie Devreese op het persmoment. “De vrouwen die goed tegen de klok kunnen rijden zullen meedoen voor de zege. Ze krijgen bovendien een unieke kans om, net als de mannen in de Baloise Belgium Tour, een deel van het WK-tijdritparcours al eens af te werken in koers.”

Met Movistar, Canyon SRAM en SD Worx zullen er drie WorldTeams present zijn. “Vanwege de concurrentie met de Giro Rosa en enkele andere voorbereidingskoersen op de Olympische Spelen was dit deelnemersveld samenstellen niet gemakkelijk. Maar we zijn trots op de aanwezigheid van titelverdedigster Lisa Klein, Lisa Barnes, Katarzyna Niewiadoma, Elisa Balsamo, Christine Majerus en Lonneke Uneken. Ook veldrijdsters Yara Kastelijn, Denise Betsema, Annemarie Worst en Sanne Cant zullen erbij zijn”, aldus organisator Geert Stevens.

Innovatie
Voorts pakt de organisatie uit met een gloednieuwe leiderstrui. Ontwerpster Camille Liebaert kwam met drie ontwerpen op de proppen, waarvan de fans via sociale media hun favoriet mochten kiezen. “Het winnende motief werd uiteindelijk een blauwe trui, die opgevrolijkt wordt door hoogtelijnen die je ook in een atlas kan vinden. Het is een knipoog naar de hoogtemeters die we in deze Baloise Ladies Tour vinden”, aldus de ontwerpster.

De organisator maakt het zichzelf overigens niet gemakkelijk door – zelfs in coronatijden – een aantal keer de landsgrenzen tussen Nederland en België te doorkruisen. Dat lijkt veel logistieke problemen te geven, maar volgens Geert Stevens valt dit mee. “Het was moeilijk, maar is goed gelukt. Het zijn twee wetgevingen om rekening mee te houden, maar we hebben een duidelijk protocol. We willen niet te veel meegaan in de versoepelingen, omdat we geen risico willen nemen.”

“Zo zal de start en aankomst in Utrecht volledig publieksvrij zijn. In de Vlaamse ritten mag er wel publiek aanwezig zijn, maar we zullen een mondmaskerplicht hanteren en de afstandsregels zullen gerespecteerd moeten worden. Maar we zijn blij dat we deze traditie in ere kunnen houden. We zijn in acht jaar tijd, eerst met de BeNe Ladies Tour en nu onder deze naam, gestaag gegroeid, maar we voelen het enthousiasme nog altijd toenemen. We willen stapje voor stapje blijven groeien en meesurfen op de toenemende populariteit van de vrouwenkoers.”

Live op tv
De Baloise Ladies Tour zal – voor het eerst – live gevolgd kunnen worden via Sporza.be. Daarnaast is er elke avond een samenvatting te zien via de televisiekanalen van Sporza en Eurosport.

Etappeschema Baloise Ladies Tour 2021
8 juli 2021: Utrecht – Utrecht (3,8 kilometer, proloog)
9 juli 2021: Eeklo – Eeklo (115,6 kilometer)
10 juli 2021: Cadzand – Knokke-Heist (84 kilometer)
10 juli 2021: Knokke Heist – Knokke-Heist (11,4 kilometer, tijdrit)

11 juli 2021: Zulte – Zulte (121,1 kilometer)

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers