HomeZwinregioSeagull-Appetit krijgt label voor hun Vlaamse gerookte sprotfilets en Vlaamse gerookte heilbot

Seagull-Appetit krijgt label voor hun Vlaamse gerookte sprotfilets en Vlaamse gerookte heilbot

De eerste erkenningsronde van 2021 voor Vlaamse traditionele streekproducten levert een erkenning op voor volgende producten: West-Vlaamse gerookte sprotfilets en Vlaamse gerookte heilbot van Seagull-Appetit

De producenten mogen het label STREEKPRODUCT.be gebruiken op hun product en in hun communicatie.

VLAM voorziet normaal drie erkenningsrondes per jaar voor Vlaamse traditionele streekproducten. De coronacrisis zorgt echter voor vertraging. In 2020 waren er twee erkenningsrondes (in februari en november). In 2021 voorzien we opnieuw twee erkenningsrondes: in juni (dit persbericht) en in september.

De dossiers worden voorgelegd aan een Beoordelingscommissie, die samengesteld is uit specialisten uit alle voedingsdomeinen. Het advies van de Beoordelingscommissie wordt overgemaakt aan de Sectorgroep Streekproducten van VLAM, die beslist over het al dan niet erkennen van het product.

Deze in de prijzen gevallen Heilbot leeft hoofdzakelijk in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan: van Noorwegen, IJsland en Groenland tot Noord-Amerika op diepten van 2 000 m. Heilbot is rijk aan visolie en gerookt in onze streek een delicatesse.

Zwarte heilbot of Groenlandse heilbot (Reinhardtius hippoglossoides) werd vroeger meestal verkocht als Groenlandse tarbot.

De koudgerookte heilbotporties op de huid zijn een echte delicatesse en behouden een perfect evenwicht tussen het zout en de rijke rooksmaken. Het perfecte product om in blokjes te snijden en te serveren als aperitiefhapje!

De sprot, (Sprattus sprattus), ook wel bristling, brisling of schipper genoemd, is een kleine, haringachtige zeevis.

Hij komt voor in de Europese wateren, heeft zilvergrijze schubben en witgrijs vlees en is ongeveer 10 cm groot. Deze kleine vette vis heeft ongeveer 12% vet in zijn vlees en is een bron van vele vitaminen en rijk aan omega 3.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je reactie op het artikel.
Graag je naam hier.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers