HomeRechtbankStan Muylle: Ik ben boos heel boos

Stan Muylle: Ik ben boos heel boos

De familie van Sofie Muylle hoopt eindelijk antwoorden te krijgen op de vraag wat er meer dan vier jaar geleden met hun zus en dochter gebeurd is. Straks start het assisenproces rond de moord op de vrouw van 27. Haar lichaam werd gevonden op het strand in onze gemeente, ze werd verkracht en met geweld om het leven gebracht. “Ik ben niet bang om de verdachte in de ogen te kijken, hij mag weten dat ik er ben,” zegt haar broer Stan. “Maar ik heb hem niks te zeggen.”

Impulsief, goedlachs en er graag bij.” Het zijn de drie kernwoorden waarmee Stan Muylle zijn zus Sofie omschrijft. Meer dan vier jaar lang heeft haar familie gezwegen, maar het wordt tijd, zo klinkt het bij haar broer, om eindelijk eens hun beeld van hun zus en dochter te schetsen. 

En dat beeld is er één van een hechte familie. Al kreeg het gezin veel te verduren. De moeder van Sofie stierf op 39-jarige leeftijd aan borstkanker, haar broer Lowie pleegde in 2016 zelfmoord. Het had een zware impact op Sofie, haar broer en hun vader maar hun band bleef sterk. En toen moest de zwaarste klap nog komen: Sofie werd helemaal onverwacht uit het leven gerukt. 

Vlak voor Sofie Muylle stierf, maakte verdachte Alexandru Caliniuc met zijn smartphone nog verschillende foto’s, selfies en filmpjes waarop de jonge vrouw in de achtergrond te zien is, onder het houten staketsel waar ze later gevonden werd. Op dat moment was Sofie nog in leven. Haar broer Stan kon het nu pas aan om de beelden te bekijken, en die laten voor hem geen enkele twijfel bestaan.

“Ik heb dinsdag de beelden gezien. Voor mij is het duidelijk: ze is gestorven in zijn handen. Hij heeft misbruik van haar gemaakt en in mijn ogen heeft hij ervan genoten. Hij was koelbloedig en wist heel goed waar hij mee bezig was.”

“Ik heb het gevoel dat hij bewust op zoek was naar een slachtoffer,” vervolgt Stan. “En nu was het jammer genoeg mijn zus, maar het had even goed iemand anders kunnen zijn. Hij heeft haar behandeld als een voorwerp.”

Straks start het assisenproces in Brugge, waar Alexandru Caliniuc levenslang riskeert voor de verkrachting met foltering en moord op Sofie Muylle. “Ik hoop dat hij levenslang krijgt. Voor mij is dat de enige terechte uitspraak, maar we moeten bang afwachten wat de jury beslist.”

De familie van Sofie hoopt tijdens het proces eindelijk antwoorden te krijgen op alle vragen waarmee ze nog zitten. Maar tegelijkertijd zijn ze niet naïef. “Ik ben niet naïef genoeg om te geloven dat we op dit assisenproces de waarheid gaan te weten komen. Ik verwacht ook geen excuses. In de akte van beschuldiging lees ik de ene leugen na de andere. De verdachte bekent enkel datgene dat zwart op wit bewezen kan worden. Hij heeft geen enkel schuldbesef.”

Op de vraag of Stan de verdachte maandag recht in de ogen durft te kijken, antwoordt hij resoluut “ja”. “Ik durf hem in de ogen kijken, daar ben ik niet bang voor. Ik heb hem niets te zeggen, hij is het niet waard, maar hij mag wel weten dat ik er ben. Al is het moeilijk om met hem in éénzelfde ruimte te zitten, wetende wat hij mijn zus heeft aangedaan.”

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers