HomeSport12 etappes en 1.515 kilometer: Billy (39) zoekt grenzen op tijdens ‘Ronde...

12 etappes en 1.515 kilometer: Billy (39) zoekt grenzen op tijdens ‘Ronde van België’

In 12 etappes helemaal rond België fietsen. Stadsgenoot Billy Dannaut (39) begint volgende maand aan hét wieleravontuur van zijn leven. De havenarbeider zal koersen zoals in lang vervlogen tijden. Zo zal hij tijdens z’n tocht in een hangmat onder de blote hemel slapen en het grootste deel van de 1.515 kilometers solo afleggen. “Van de vele kilometers ben ik niet bang, maar mentaal zal ik mezelf keihard tegenkomen.” Met het huzarenstukje wil het lid van wielerclub ‘De Kletste Kieten’ kansarme kindjes een warme kerst bezorgen.

Wakeboarden, kiten of skydiven. De rush naar adrenaline leidde Billy van de ene uitdagende sport naar de andere. Maar sinds 2019 heeft hij de fiets ontdekt. “Ik was meteen gebeten door de snelheid en het gemak waarmee je je kan verplaatsen”, zegt hij zelf. Het competitiebeest in Billy is door de jaren heen getemd en nu wil hij al sportend vooral beleven en ontdekken. En de koersfiets is daarbij z’n ideale reisgezel. In z’n eerste fietsjaar stond er meteen 5.300 kilometer op de teller. Een jaar later prijkte er al 7.700 kilometer op z’n Strava-account. In mei wachten zo maar eventjes 1.515 kilometer en 10.310 hoogtemeters op een kleine twee weken tijd. Billy zal bijna 65 uur lang van grenspaal naar grenspaal fietsen. En dat gespreid over 12 ritten. “Ik heb nu eenmaal een zot doel nodig om mezelf te blijven motiveren. Bovendien hou ik er ook van om m’n eigen land te verkennen. Vroeger dacht ik altijd dat het in het buitenland beter en mooier was, maar elke keer op de fiets ontdek ik nieuwe plaatsen in België die echt ‘schoon’ zijn.”

Zes op zeven trainen

De komende weken traint Billy zes dagen op zeven. “Ik kies voor duurtrainingen en maal vooral veel kilometers. De focus ligt niet op het tempo. Zo wil ik ook blessures vermijden. Fysiek zal ik het aankunnen, daar twijfel ik echt niet aan.  Maar mentaal wordt het een gigantische opgave. Ik ben iemand die zeer sociaal is en graag overlegt. Ik ben ook nog nooit alleen op reis geweest. En van de twaalf etappes zal ik er nu tien solo afleggen. Ook ’s avonds zal er niemand zijn om tegen te babbelen.” Om zich te wapenen tegen de kou heeft Billy voor 1.500 euro aan materiaal gekocht. Dat gaat van fietszakken tot ingenieuze slaapspullen. “Onderweg zal ik me bevoorraden en neem ik enkel het hoogstnodige mee. Eén buitenband, drie binnenbanden en wat gelletjes. Maar voor ’s nacht heb ik wel een afdekzeil dat me warm moet houden en een speciale slaapzak. Ik heb alles al eens uitgetest en heb wonderwel geslapen onder de blote hemel. Hopelijk zijn de weergoden me straks goed gezind.”

Warme kerst

Aan het fietsavontuur is ook een goed doel gekoppeld. Je kan Billy per kilometer of per grenspaal sponsoren en zo vzw ‘Kansenfonds’ uit Knokke-Heist steunen. “Mijn vrouw werkt in een internaat en krijgt daar soms te maken met kindjes die in kansarmoede leven. Met hun project ‘De Wensenboom’ maakt de vzw een warme kerst voor iedereen mogelijk. Kinderen kunnen op voorhand aangeven of ze een jas, fiets of een ander cadeautje willen op Kerstmis. En dan maakt de vereniging dat er ook voor hen iets leuks onder de boom ligt.”  

De Kletse Kieten

Billy begint op 15 mei aan z’n Ronde van België in Westkapelle. Tijdens de tweede rit van de Kalmthoutse Heide naar de Kempen krijgt hij het gezelschap van z’n wielervrienden van ‘De Kletse Kieten’. Daarna zal hij vooral solo kilometers vreten. Op 27 mei komt de havenarbeider terug aan in Westkapelle. Wie de belevenissen van Billyman wil volgen of z’n Ronde wil sponsoren, kan terecht op de Facebookpagina of Instagram-account van ‘De Kletse Kieten.’

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers