zondag, mei 26, 2024
HomeKnokke-HeistBrugse rechtbank bekrachtigt straf voor overval juwelierszaak in de Kustlaan

Brugse rechtbank bekrachtigt straf voor overval juwelierszaak in de Kustlaan

Op 31 juli 2013 vond een brutale overval plaats op juwelierszaak Lebeau-Courally in Knokke, waarbij de daders ruim 2,5 miljoen euro aan waardevolle horloges en juwelen buitmaakten. Elf jaar na de feiten blijft de rechtszaak resoneren.

De overval, gekenmerkt door het gebruik van pepperspray en een vuurwapen, liet de eigenaren gekneveld en machteloos achter. Deze misdaad werd uitgevoerd door een groep van vier Litouwers, die in een reeks van vier overvallen binnen acht maanden ook in Nederland, Zwitserland en Oostenrijk toesloegen.

Het juridisch nasleep heeft geleid tot diverse rechtszaken en strafverminderingen in beroepsprocedures. Het kopstuk van de bende werd bij verstek veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf in september 2015, terwijl vijf anderen straffen van tussen de 5 en 7 jaar ontvingen.

Recentelijk stond Edgaras L., een 35-jarige Litouwer die ten tijde van zijn oorspronkelijke veroordeling al in een buitenlandse cel zat, opnieuw voor de Brugse rechtbank. Na een straf van 10 jaar in Oostenrijk te hebben uitgezeten voor een soortgelijke misdaad, werd hij uitgeleverd aan België.

Zijn verdediging, geleid door advocate Nadia Lorenzetti, pleitte voor een vermindering van straf gezien het tijdsverloop en zijn uitgesproken berouw. Edgaras L. zelf verzekerde de rechtbank dat hij zijn leven wil beteren en terug wil keren naar zijn familie. Ondanks deze pleidooien, handhaafde de rechtbank de straf van 7 jaar.

Deze zaak onderstreept de langdurige gevolgen van grensoverschrijdende misdaad en de complexiteit van internationale strafrechtelijke samenwerking.