HomeKnokke-HeistEen huis in Knokke-Heist kost gemiddeld 675.000 euro

Een huis in Knokke-Heist kost gemiddeld 675.000 euro

Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceert vandaag de vastgoedcijfers voor het volledige jaar 2020, tot op gemeenteniveau. De belangrijkste resultaten:

 • De Belgische mediaanprijs voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing bedroeg 216.500 euro. Voor een huis in open bebouwing betaalde men 315.000 euro.
 • Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was het duurste gewest. Huizen in gesloten of halfopen bebouwing kostten er 435.000 euro. Voor huizen in open bebouwing was dit 960.000 euro.
 • Het Waals Gewest was het goedkoopste met een mediaanprijs van 155.000 euro voor huizen in halfopen of gesloten bebouwing en 254.000 euro voor huizen in open bebouwing.
 • De prijzen in het Vlaams Gewest situeren zich tussen deze twee uitersten: huizen in gesloten of halfopen bebouwing kostten er 249.000 euro. Voor huizen in open bebouwing lag het niveau op 349.000 euro.
 • Er is een beperkte impact van de COVID-19-pandemie op het aantal vastgoedtransacties:  het lager aantal transacties ten gevolge van de lockdown werd gecompenseerd door een sterk vierde kwartaal.
 • Vlaams- en Waals-Brabant zijn de duurste provincies, Limburg en Henegouwen zijn de goedkoopste.
 • Knokke-Heist is de duurste gemeente. In Hastière liggen de goedkoopste huizen.

De gemiddelde prijs die kopers moesten neertellen voor een huis in Knokke-Heist bedroeg vorig jaar 675.000 euro, zo blijkt uit gegevens van het Belgische statistiekbureau Statbel. In 2019 was Sint-Martens-Latem Knokke-Heist voorbijgestoken als de duurste gemeente van Vlaanderen om een huis te kopen. Maar de Oost-Vlaamse gemeente belandde vorig jaar op de derde plaats, met een mediaanprijs van 557.500 euro voor een huis. Op de tweede plaats staat de Vlaams-Brabantse gemeente Kraainem (583.500 euro). In de provincie Limburg waren de huizen en appartementen het goedkoopst. In West-Vlaanderen zijn de woningen het goedkoopst in Mesen (gem. 88.000) en Menen (157.150 euro).

België

De mediaanprijs voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing bedroeg 216.500 euro voor het volledige jaar 2020. Het prijsniveau van een huis in open bebouwing steeg tot 315.000 euro.  Wie een huis in open bebouwing wenste te kopen diende bijna 100.000 euro extra op tafel te leggen bovenop de prijs van een huis in gesloten of halfopen bebouwing.  Appartementen overschreden voor het eerst de kaap van 200.000 euro en tikten af op 204.000 euro.

5 REACTIES

 1. Dat kan je toch niet meer betaalbaar wonen noemen! Niet moeilijk dat de jeugdige Kneistinaars uit Knokke-Heist wegtrekken naar betaalbare oorden. Knokke-Heist wordt op de duur een oord voor rijke gepensioneerden uit het binnenland die vluchten voor het opkomende geweld in de grootsteden te wijten aan het niet meer te stoppen immigratie.

 2. Is weeral fakenews over onze gemeente . Het is toch normaal dat je meer betaalt voor een appartement met zeezicht dan voor een huis op 100 meter van de dijk . Maar “gemiddeld” maakt geen onderscheid . Oostwinkel in de jaren 1970 en Heulebrug nu bewijst dat je een betaalbare woning kan kopen of bouwen . Daar zijn bijna allemaal jonge gezinnen uit Knokke-Heist gehuisvest . Maar die hebben gespaard en krijgen een goedkope lening . Wie naar Maldegem of Moerkerke verhuist en steeds maar over en weer pendelt en wil terugkeren kan niet meer want zij komen op de lijst achter de eigen inwoners staan .

  • Je kunt inderdaad niet alles op een hoop gooien en er het gemiddelde nemen. Als je een riant appartement wilt kopen aan de “Lekkerbek” hartje Zoute kun je dat toch moeilijk vergelijken met een (ook mooie woning in bv. Heulebrug). Je kunt geen appelen met peren vergelijken niettegenstaande de kwaliteit van het wonen misschien beter is in het betaalbare huis dan in zo’n dure villa of appartement. Sommigen sparen en sparen om zich zo’n dure villa op hogere leeftijd te kunnen aanschaffen niet beseffende dat de tuin soms te groot is en moet onderhouden worden, dat het zwembad eigenlijk niet echt nodig is, enz… Van een woning moet je volgens mijn bescheiden mening lang kunnen genieten en koperen badkranen, zwembaden, jaccuzi, zijn daarvoor zeker niet altijd nodig. Sparen hoort er natuurlijk bij en later iets bijbouwen kan altijd ook nog.

 3. Kneistenaar
  De grond in Heulebrug was voor de normen in Knokke Heist niet duur maar door al de opgelegde voorwaarden is bouwen in Heulebrug toch serieus kostelijk. De herverkopen in deze sociale verkaveling bewijzen dit door de vraagprijzen van 400.000 en 500.000 Euro en zelfs meer.

Er zijn geen reacties meer mogelijk.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers