HomeZwinregioGemeente Sluis (NL)Een pint of een pilsje?

Een pint of een pilsje?

Na bijna zeven maanden zijn de eerste Pilsjes (?), koffie en spa rood geserveerd op de terrassen van onze buurgemeente Sluis. Klokslag 12.00 uur woensdagmiddag was het zover en mochten de terrassen na ruim zes maanden gesloten weer open. Nogal wat Knokke-Heistenaars namen plaats om één van die terrassen. De meest opmerkelijke verschijningen waren de gebroeders Vandewalle. John en Christophe kwamen de sfeer net over de grens even opsnuiven en werden meteen ook nationaal nieuws.

Niet alleen de gasten waren opgelucht dat ze weer een terrasje konden doen. Ook de vijf medewerkers van brasserie Lizzie’s zijn alvast blij. “Het is fijn dat ik nu weer eens aan het werk kan en niet hele dagen moeder ben. Met een grote glimlach zal ik de klanten vandaag bedienen”, aldus een medewerkster.

Op 8 mei mag ook onze horeca de terrassen openen. Al vernemen we van tal van horeca uitbaters met een terras dat ze pas open willen doen als weer alles mag.

Anderen hebben dan weer grotere plannen.

“We zijn zo blij, zegt de uitbater van Café Den Oosthoek! Vanaf 8 mei verwelkomen we jullie op ’t terras, niet ons terras maar dat van KFC HEIST, Pannenstraat 282. Dankzij KFC Heist kunnen we AL onze klanten opnieuw een fris pintje, of iets anders, serveren.

Tijdens de “terras-periode” zijn we alle dagen doorlopend open van 10 tot 22 uur, maar rekening houdend met het weer.  Kom gezellig en corona-proof met 4 aan een tafel “terrassen”, besluit Philip Van Eeghem.

Hier een overzicht van beslissingen die impact hebben op de horecasector in Vlaanderen:

  • Terrassen mogen geopend zijn tussen 8u ’s ochtends en 22u ’s avonds.
  • Per tafel mag een maximum van 4 personen plaatsnemen, tenzij de gezinsbubbel groter is dan dat aantal.
  • De afstand tussen de tafelgezelschappen moet 1,5 meter bedragen.
  • Bediening mag enkel gebeuren aan tafel en bedienend personeel moet steeds een mondmasker dragen.
  • Klanten zijn ook verplicht een mondmasker te dragen bij verplaatsingen.
  • Klanten mogen de binnenruimte occasioneel en kort betreden voor de sanitaire voorzieningen, het terras te betreden of te betalen.
  • Evenementen in open lucht mogen in mei doorgaan met maximaal 50 aanwezigen.

Nu de voornaamste richtlijnen van de heropstart gekend zijn, werkt ook Horeca Vlaanderen de komende dagen hard verder aan het finaliseren van het sectorprotocol om de onduidelijkheid die momenteel nog heerst zo snel mogelijk uit te klaren. Van zodra dit gebeurd is, brengen we je hiervan op de hoogte via onze kanalen en op de website www.heropstarthoreca.be.

Matthias De Caluwe: “Op zaterdag 8 mei zal het eindelijk weer mogelijk zijn om een koffie of pintje te drinken op een terras bij ondernemers, voor wie dit haalbaar is. Groen licht voor de terrassen nu moet een belangrijke tussenfase vormen richting het oude normaal. We zijn opgelucht dat het Overlegcomité de logica heeft gevolgd en niet kiest voor draconische maatregelen zoals in Nederland en Luxemburg. De horeca kan tot tien uur ‘s avonds een sterke bondgenoot zijn om de samenleving op een veilige manier terug te doen genieten. Na het historisch steunpakket met o.a. de btw-verlaging staat de buitenhoreca te popelen om er terug in te vliegen. Maar we mogen de andere kamers van ons horecahuis, die hier nog niet van kunnen genieten, niet vergeten. Daarom vragen we ook het behoud van het Vlaams Beschermingsmechanisme aan 15%. Een patiënt die even ziek is zoals in april, daarvoor verminder je de medicatie toch ook niet met een derde. Daarnaast blijven we ijveren voor een volledige heropening van de sector met een veilig protocol, buiten én binnen. Want dat blijft de beste steunmaatregel.”

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers