vrijdag, april 19, 2024
HomeKnokke-HeistGeleide natuurwandeling in De Zwinduinen: Een winterse verkenning

Geleide natuurwandeling in De Zwinduinen: Een winterse verkenning

Op de kalender van natuurliefhebbers staat zondag 18 februari 2024 rood omcirkeld. Die dag organiseert Natuurexploratie een boeiende geleide wandeling door het prachtige Vlaamse natuurreservaat De Zwinduinen. Deelnemers worden om 14 uur verwacht aan het Oosthoekplein voor een unieke verkenning van de winterse flora en fauna die dit duingebied rijk is.

De Warmte van de Winter

Hoewel de klimaatverandering ervoor zorgt dat we ook in de winterperiode tamelijk warme weken kunnen ervaren in onze Zwinstreek, blijft de focus van deze wandeling op de wintergasten die in het duin vertoeven. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het observeren van soorten zoals de spreeuw, koperwiek, kramsvogel en diverse gemengde groepen vinkachtigen en mezen. Een ontmoeting met een familiegroepje staartmezen staat garant voor een bijzondere ervaring.

Roofvogels en Zangvogels

De kans om roofvogels zoals de buizerd en sperwer te spotten, die het gehele jaar door in dit duingebied verblijven en broeden, maakt de wandeling extra spannend. Deze roofvogels maken graag gebruik van de thermiek om zwevend op zoek te gaan naar prooi, vooral als de zon zich even laat zien. Daarnaast geven ook de jaarvogels, waaronder de roodborst, winterkoning, zanglijster, grote lijster, koolmees en pimpelmees, bij de eerste zonnestralen een voorproefje van hun zangtalent.

Avondval en Andere Natuurfenomenen

In de vooravond houden de Natuurexplorators speciaal uitkijk naar de houtsnippen die bij avondval kunnen uitvliegen. De ervaren natuurgids zal ook aandacht besteden aan andere fenomenen die in het winterhalfjaar in de duinen te vinden zijn, zoals bijzondere paddenstoeltjes, korstmossen en het winternest van de basterdsatijnvlinder.

Praktische Informatie

Voor deze verkenningstocht is het aangeraden een verrekijker en eventueel een loep mee te brengen. Bij een vochtige winter zijn laarzen onmisbaar. De wandeling staat onder de deskundige leiding van gids Patrick Demaecker, bereikbaar via telefoon voor eventuele vragen.

De deelname is gratis voor leden van Natuurexploratie. Voor niet-leden bedraagt de bijdrage 2,50 euro per persoon of maximaal 5,00 euro per gezin, met kinderen onder de 12 jaar gratis. Voorinschrijving is noodzakelijk en kan tot uiterlijk 22 uur de dag voor de wandeling via de website van Natuurexploratie. Voorafbetaling van de deelnameprijs is voor niet-leden vereist.

Deze wandeling belooft een rijke ervaring te worden voor iedereen die geïnteresseerd is in de natuur en graag meer wil leren over de winterse bewoners van de Zwinduinen. Mis deze kans niet om de natuurlijke schoonheid van dit gebied in de winter te ontdekken.