vrijdag, februari 23, 2024
HomeKnokke-HeistKnokke-Heist Helpt Kajana: Waterproject in het Amazonewoud Krijgt Cruciale Steun

Knokke-Heist Helpt Kajana: Waterproject in het Amazonewoud Krijgt Cruciale Steun

De gemeenschap van Kajana, een afgelegen gebied in het Amazonewoud van Suriname, heeft onlangs hun dankbaarheid uitgesproken richting Knokke-Heist voor hun essentiële bijdrage aan een drinkwaterproject dat het leven van de lokale bevolking ingrijpend verandert. Kajana, bestaande uit negen kleine dorpjes, heeft door vroegere hulp al in drie dorpjes toegang tot water, met een beperkte voorraad van twee liter drinkwater per persoon.

Het project, oorspronkelijk geïnitieerd door Rudy Vanhalewyn, werd later versterkt door de inspanningen van Johan Cabooter, vooral toen de behoefte ontstond om waterleidingen naar elk huis te brengen. Na het onverwachte overlijden van Rudy, zet Johan zijn inzet voort om dit nobele project te realiseren. Rudy’s bijdrage bestond onder andere uit onderwijsvernieuwing met behulp van oude laptops en de inzet van leraren, waarvan hij er zelf ook een tijdje een was. Bovendien speelt de levering van zonnepanelen voor essentiële elektriciteit een belangrijke rol.

Tot nu toe zijn er vijf kleine waterinstallaties gerealiseerd in drie dorpjes, maar er is nog veel werk aan de winkel. De covid-pandemie en de wereldwijde klimaatcrisis, die leidden tot overstromingen en hongersnood, hebben de noodzaak voor hulp alleen maar vergroot. Dit project gaat echter verder dan alleen noodhulp; er is een plan opgesteld om binnen vier jaar water te voorzien in vier dorpjes. Met de financiële steun van Knokke-Heist, sponsors en Davidsfonds Westkapelle, die € 3.000 hebben gedoneerd, kan een dorp voorzien worden van water. De volgende fase omvat het installeren van systemen voor omgekeerde osmose om ter plaatse drinkwater te produceren.

Davidsfonds Westkapelle organiseert een Kerstsamenzang op 26 december om 16:00 uur in de kerk van H. Familie aan de Elizabetlaan in Duinbergen, ten bate van dit project. Bezoekers kunnen genieten van kerstliederen ondersteund door het koor Scola Gregoriana Dominicana. Na het evenement biedt Davidsfonds Westkapelle een drankje aan, en hoewel de toegang gratis is, wordt een vrijwillige bijdrage voor het project zeer op prijs gesteld.

Dit initiatief toont de kracht van gemeenschap en solidariteit, en benadrukt hoe lokale acties een wereld van verschil kunnen maken in afgelegen gemeenschappen zoals Kajana.