HomeZwinregioStad DammeLeopoldsvaart-Oost terug bereikbaar vanaf 20 juli

Leopoldsvaart-Oost terug bereikbaar vanaf 20 juli

Agentschap Wegen & Verkeer voert vanaf woensdag 14 juli vellingswerken uit van afgeknakte bomen langs de Leopoldsvaart-Oost. Voor de veiligheid werd de baan tijdelijk afgesloten. Op een later tijdstip worden de bomen heraangeplant. De vellingswerken duren nog tot uiterlijk dinsdag 20 juli.

Enkele jaren geleden (van 2005 tot 2013) werden de oude bomen gerooid langs de Leopoldsvaart-Oost en vervangen door nieuwe exemplaren. De bermen werden toen bewust aangeplant met verschillende klonen van Canadese populier (Populus x canadensis): een soort die snel groeit zodat het typische kathedraaleffect na aanplant snel bekomen wordt. 

De voorbije maanden is er echter geregeld stambreuk opgetreden bij een aantal bomen, in een aantal gevallen zelfs bij eerder lage windsnelheden. Om de oorzaak hiervan te achterhalen werd een visuele boomcontrole (Visual Tree Assessment of VTA) uitgevoerd bij een aantal bomen en grotere delen van het bestand gescreend om een indruk te krijgen van het probleem in het bomenbestand.
Uit dat onderzoek blijkt dat de jonge populieren tijdens de droge zomers van de afgelopen jaren onderhevig zijn geweest aan piekwindbelasting.  De combinatie van beide factoren heeft gezorgd voor vezelknikken. Sommige vezelknikken zijn beperkt, andere houden een veiligheidsrisico in. De vele regen dit voorjaar zorgde ervoor dat de kronen van de bomen nu dikker staan en zwaarder zijn waardoor de kans op afkraken nog toenam. 

Vanaf woensdag 14 juli worden daarom 269 populieren geveld. Het zijn allemaal bomen waaraan schade is vastgesteld. Ook de wortels zullen uitgefreesd worden. 
De werken moeten tegen dinsdagavond 20 juli achter de rug zijn. 

Agentschap Wegen & Verkeer zal alle gevelde en reeds omgewaaide bomen heraanplanten maar dat zal nog niet meteen gebeuren. We willen namelijk eerst nagaan welke soorten er waar moeten aangeplant worden. De bodemtypes variëren namelijk en bovendien willen we afstappen van één monotoon type boom. Er zal bovendien gekozen worden voor soorten die minder snel groeien zodat de bomen meer tijd krijgen om tot volle wasdom en stevigheid te komen zodat die problemen zich niet opnieuw zullen voordoen. 

Ook zullen de overgebleven bomen die blijven staan op regelmatige basis gecontroleerd en gemonitord worden. 
- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers