Home Zwinregio Zeebrugge Onophoudelijke werken aan de Pierre Vandammesluis

Onophoudelijke werken aan de Pierre Vandammesluis

Door werken aan de wegdekpanelen van brug 2 van de Pierre Vandammesluis zal deze brug afgesloten worden voor alle verkeer van 1 maart tot 7 mei 2021.

Het verkeer in beide richtingen zal over brug 1 geleid worden (2×1 rijstrook). Ook fietsers worden omgeleid naar het fietspad aan brug 1.

De Pierre Vandammesluis is al jaren een sluis waar onophoudelijk werken nodig zijn. Het gaat hier eigenlijk niet om onderhoudswerken maar om het oplappen van constructies die nooit goed hebben gewerkt. De sluis werd afgewerkt met bruggen die men “op de kop wist te tikken” (een koopje uit 1985) en verbindt de tijgebonden voorhaven met het Verbindingsdok in de tij-ongebonden achterhaven. Het is de grootste sluis in het havengebied, maar zonder twijfel ook het zorgekind van de haven. Ook de ringbaan rond het sluiscomplex is al jaren aan vernieuwing toe. Het havenbestuur laat de site verkommeren en zorgt regelmatig voor een verkeersinfract.

De afmetingen (500 m lang, 57 m breed, een diepte tot 18,5 m en een watervolume van maximaal 527.000 m³) maken het mogelijk de grootste autocarriers te schutten, of verschillende schepen tegelijk. De sluis is aan beide kanten uitgerust met twee sluisdeuren en een dubbele ophaalbrug. Waar ook al veel problemen mee waren.

De havendienst van het havenbestuur (MBZ) zorgt voor de permanente bediening van de sluis en voor de coördinatie van de scheepvaart in de achterhaven en de binnenhaven van Brugge. Wat er buiten de sluis zelf gaande is laat hen koud.

1 REACTIE

  1. de ganse site is een schande, het over en weer-rijden rondom de sluis is bijna uitgedacht om havengebruikers en het publiek te pesten. De beheerders en ontwerpers van het complex zouden moeten beschaamd zijn. Ze zouden zich beter daar mee bezig houden dan megalomane plannen van nieuwe sluizen te koesteren, en grootse fusieplannen met de haven van Antwerpen. Als het bij de nieuwe sluis even slordig aangepakt wordt , dan kan je al even goed een Berlijnse of een Trumpse muur installeren tussen Blankenberge en Knokke , en de kusttram doen rondrijden langs Brugge.

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers