zaterdag, mei 25, 2024
HomeKnokke-HeistParentale ontvoering in Knokke-Heist eindigt in zware straf

Parentale ontvoering in Knokke-Heist eindigt in zware straf

Na een lange periode van juridische strijd heeft een man uit Knokke-Heist, Jean D., een zware straf gekregen nadat hij zijn zoon meenam naar Spanje en hem daar twee maanden verborgen hield. De situatie escaleerde na een reeks aanvaringen over de omgangsregeling met zijn ex-partner, wat uiteindelijk leidde tot een Europees aanhoudingsbevel.

Achtergrond van de ontvoering

In het najaar van 2020 werd het hoofdverblijf van de toen 7-jarige zoon van Jean D. vastgesteld bij zijn vader in Knokke-Heist, terwijl de moeder, woonachtig in Gent, recht had op bezoek 3 van de 4 weekends. Ondanks deze regeling hield Jean D. zich hier niet aan en volgden er meerdere klachten van zijn ex-partner over niet-naleving.

Juridische ontwikkelingen

De situatie kwam tot een hoogtepunt toen Jean D. op 4 oktober 2022 naar Spanje vertrok met zijn zoon. De Brugse onderzoeksrechter vaardigde op 10 oktober een Europees aanhoudingsbevel uit. De verdachte werd in november in Spanje gearresteerd en zijn zoon werd ondergebracht in een begeleidingstehuis. Op 18 januari 2023 werd Jean D. uiteindelijk uitgeleverd aan België.

Rechtelijke uitspraak

De Brugse rechtbank veroordeelde Jean D. tot een gevangenisstraf van vier jaar. Uit het onderzoek en het proces bleek niet dat de jongen in gevaar was bij zijn moeder, ondanks de beweringen van de vader. Jean D., die reeds meerdere veroordelingen had in België en Spanje, betwistte de feiten van de ontvoering niet en moet nu ook schadevergoedingen betalen aan zijn zoon en ex-partner.

Deze zaak onderstreept de ernstige gevolgen van parentale ontvoering en de impact op alle betrokken partijen.